Annons
Nyheter

Tips sökes efter explosivt fynd i klädcontainer

Kraftigt explosiva varor som hade kunnat utgöra fara för ett helt kvarter – om de varit apterade.
Nu vädjar polisen om tips från allmänheten för att komma vidare efter det oväntade och farliga fynd som gjordes i en klädcontainer i Malmö för några veckor sedan.
Brott • Publicerad 8 maj 2020
Mitten av april: Stora avspärrningar och stoppad tågtrafik när polisens bombtekniker undersöker ett misstänkt farligt föremål vid Industrigatan i Malmö. Platsen som spärrades av var ett industrihotell där det bland annat finns en klädinsamling. Arkivbild.
Mitten av april: Stora avspärrningar och stoppad tågtrafik när polisens bombtekniker undersöker ett misstänkt farligt föremål vid Industrigatan i Malmö. Platsen som spärrades av var ett industrihotell där det bland annat finns en klädinsamling. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var den 16 april som fyndet av de explosiva föremålen på en adress vid Industrigatan i Malmö föranledde omfattande avspärrningar av såväl byggnader som biltrafik plus järnvägstrafik vid en intilliggande järnväg inom området.

Bombtekniker skickades för att oskadliggöra föremålen – som enligt Anders Larsson, utredningsledare på sektionen för grova brott, hittades i en klädcontainer som fraktats dit från Staffanstorp samma dag.

Annons

– Det är i samband med tömning av gods som gås igenom – då anträffas det här. Vid vidare undersökningar kan man konstatera att det är explosiva varor, säger han till TT.

Kvällsposten har rapporterat om att det egentligen rör sig om en stor mängd ryska minor, något som polisen inte vill bekräfta.

Varorna var inte apterade när de hittades, vilket innebär att det inte funnits risk att föremålen skulle ha kunnat explodera just då, säger Anders Larsson som dock konstaterar att läget hade varit ett helt annat om godset faktiskt varit apterat.

– Det hade kunnat få förödande konsekvenser.

Polisen har tidigare upprättat en anmälan om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Nu efterlyser man information och tips om iakttagelser av fordon och människor som kan ha rört sig vid återvinningsstationen i Staffanstorp dygnet innan sprängmedlet upptäcktes i Malmö.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons