Annons
Nyheter

Polisen: Färre demonstrationer ska tillåtas

Politik • Publicerad 9 juni 2020
Flera demonstrationer har hållits runt om i Sverige den senaste veckan. Bland annat i Malmö den 9 juni.
Flera demonstrationer har hållits runt om i Sverige den senaste veckan. Bland annat i Malmö den 9 juni.Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen ska bli mer restriktiv när det gäller tillstånd för demonstrationer. Anledningen är att man vill minska smittspridningen av coronaviruset, skriver polismyndigheten i ett pressmeddelande på tisdagen.

Det är en grundlagsskyddad rättighet att demonstrera, men samtidigt är det möjligt att avslå tillstånd för att motverka en epidemi enligt ordningslagen. Den senaste veckan har flera demonstrationer samlat betydligt fler än gränsen på max 50 personer, bland annat i Stockholm och Göteborg i solidaritet med Black lives matter-rörelsen.

"Utifrån denna utgångspunkt kommer Polismyndigheten iaktta en mer restriktiv hållning vid bedömningen av om en arrangör ska beviljas tillstånd för en demonstration eller inte", säger Per Engström, nationell kommenderingschef vid polisen, i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons