Annons
Nyheter

Skulle skydda monument – bråkade med polisen

Självutnämnda "patrioter" skulle skydda monument i brittiska London men startade i stället bråk med polisen.
"Rasistiska ligistfasoner har ingen plats på våra gator", skriver premiärminister Boris Johnson på Twitter.
Storbritannien • Publicerad 13 juni 2020
Demonstranter som föresatt sig att skydda monument i bråk med polisen i London.
Demonstranter som föresatt sig att skydda monument i bråk med polisen i London.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Boende river sönder en främlingsfientlig banderoll i Paris.
Boende river sönder en främlingsfientlig banderoll i Paris.Foto: Thibault Camus/AP/TT
I Paris samlades tusentals i protest mot rasism och polisvåld.
I Paris samlades tusentals i protest mot rasism och polisvåld.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Med hänvisning till coronarestriktioner och förra helgens sammandrabbningar hade Londonpolisen vädjat till människor att hålla sig hemma. Arrangörerna bakom lördagens planerade antirasistiska protest hade också valt att ändra dag till fredagen med hänvisning till hotet från högerextrema. Men många valde emellertid att ignorera uppmaningarna.

Ett stort antal poliser hade kommenderats ut för att hålla isär antirasister och motdemonstranter och i huvudsak tycks konfrontationer ha kunnat undvikas.

Kastade kravallstaket

Annons

Däremot blev det stökigt utanför parlamentsbyggnaden där hundratals människor, som beskrev sig själva som "patrioter", samlats för att enligt egen utsago skydda krigsmonumentet the Cenothap. Detta sedan statyer med anknytning till Storbritanniens koloniala förflutna blivit föremål för antirasistiska protester och angrepp.

Tv-bilder visade bland annat hur de självutnämnda patrioterna kastade kravallstaket mot polisen samtidigt som de skanderade "England, England".

Enligt den antirasistiska organisationen Hope not hate hade mobiliseringen organiserats av ett nätverk av fotbollshuliganer, påhejade av radikala nationalister.

"Det är uppenbart att högerradikala grupper orsakar våld och oordning i centrala London", kommenterade borgmästaren Sadiq Khan på Twitter.

"Rasistiska ligistfasoner har ingen plats på våra gator", skrev premiärminister Boris Johnson.

Parallellt med oroligheterna utanför parlamentet samlades antirasister, varav flera bar Black lives matter-plakat, några kilometer bort. En rad mindre antirasistiska manifestationer anordnades också runt om i Storbritannien.

Tårgas i Paris

I Frankrike anordnades protester på platser som Marseille, Bordeaux och Lyon. I huvudstaden Paris satte polisen in tårgas för att skingra tusentals demonstranter som samlats mot rasism och polisvåld. Mindre grupper av demonstranter ska ha kastat sten och flaskor mot ordningsmakten.

Protesten hade sammankallats till minne av Adama Traore, en ung svart man som 2016 dog i Parispolisens förvar och vars fall under de senaste veckorna fått förnyad uppmärksamhet.

– George Floyds död är ett direkt eko av min lillebrors död. Det är samma sak här i Frankrike, sade systern Assa Traore i ett tal.

Vid ett tillfälle försökte en främlingsfientlig organisation provocera – genom att veckla ut en större banderoll med texten "White lives matter" – över en fastighet i anslutning till den antirasistiska protesten. Banderollen revs dock skyndsamt sönder av boende i huset, till jubel från de samlade demonstranterna.

Demonstranter höll avstånd

Annons

Protesterna har arrangerats på många håll i världen sedan den obeväpnade 46-årige George Floyd dödades i samband med ett polisingripande i Minneapolis i USA i slutet av maj. De flesta protesterna har varit fredliga.

Flera demonstrationer anordnades i Schweiz. Den största, i Zürich, samlade över 10 000 deltagare.

I Australien protesterade under lördagen tusentals människor, många iförda skyddsmasker och på behörigt avstånd från varandra.

Landets största demonstration ägde rum i Perth, i trots mot den regionale premiärministerns uppmaning om att skjuta upp arrangemanget tills efter pandemin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons