Annons
Nyheter

Polisen säger ja till Paludans manifestationer

Polisen ger högerextremisten Rasmus Paludan tillstånd att hålla allmänna sammankomster på flera platser i Sverige.
Bland annat planeras dessa att hållas i Uppsala, Göteborg och i Trollhättan.
Samhälle • Publicerad 11 maj 2022
Rasmus Paludan får tillstånd för att hålla ytterligare sammankomster. Arkivbild.
Rasmus Paludan får tillstånd för att hålla ytterligare sammankomster. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Efter beslut från förvaltningsrätten ges Rasmus Paludan tillstånd att hålla ytterligare sammankomster på ett antal platser i Sverige – på Frölunda torg i Göteborg, Vaksala torg i Uppsala, Fiskartorget i Västerås samt i Borås och Trollhättan.

Tillstånd har även getts till att hålla sammankomster i Husby och Hallunda i Stockholmsområdet, enligt SVT.

Annons

En tidigare ansökan från Rasmus Paludan om att få hålla en allmän sammankomst i Borås avslogs av polisen. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten, som konstaterade att det inte funnits skäl för att vägra en allmän sammankomst.

Det är den domen som polisen nu tar hänsyn till när de ger Paludan tillstånd för nya sammankomster.

– Det är lagstiftningen, så det är det vi har att rätta oss efter, säger Anders Börjesson, biträdande kommenderingschef i region Väst.

– Vi bedömer läget här och nu, den lägesbild vi har i dag och de förutsättningar som finns. Det är utifrån ordning och säkerhetsläge. Och denna gången har vi kommit fram till att vi kan bevilja tillstånd.

Hänvisas till andra platser

TT: Om det inte vore för domen i förvaltningsrätten, hade polisen gett tillstånd då?

– Det går inte att svara på det utan vi gör en bedömning utifrån varje enskilt fall. I det här fallet så har förvaltningsrätten sagt det de sagt, och då följer vi såklart det och anpassar vår verksamhet.

När det gäller sammankomsterna i Borås och Trollhättan har polisen dock inte beviljat tillstånd på de platser Rasmus Paludan ansökt om. I stället hänvisas han till andra delar av städerna.

– Vi bedömer att ordning och säkerhet inte kan tryggas på de platserna, säger Anders Börjesson.

Under påskhelgen uppstod våldsamma upplopp med skadegörelse och våld, främst riktat mot polisen, i flera olika städer i samband med att Paludan aviserat besök där. Anders Börjesson säger att polisen kommer att anpassa sina resurser för att undvika att en liknande situation uppstår under torsdagen.

"Anpassar resurser"

– Vi kommer att anpassa resursen efter det läge vi har. Vi tar ut polispersonal som kommer att vara med på platsen och se till så att ordning och säkerhetsläget blir gott, säger Börjesson.

Annons

Han vill inte uppge om polisen i region Väst kommer att få förstärkning från andra regioner, men säger att han känner sig trygg med de resurser som finns.

TT: Många poliser har vittnat om att de var med om obehagliga upplevelser under påskhelgen. Hur ser era medarbetare på att jobba i morgon?

– Det pågår en utredning när det gäller det som hände kring påsk och jag vill inte närmare kommentera det. Vi gör allt vi kan givetvis för att våra medarbetare ska vara trygga och säkra, säger Anders Börjesson.

Fakta: Detta har hänt

Påskupploppen i flera städer i Sverige startade sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin nuvarande "valturné" i Sverige ville bränna islams heliga skrift Koranen.

Under påskhelgen besökte han – eller aviserade att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen. Över hundra poliser skadades i samband med upploppen.

Tre personer skadades i samband med att polisen avlossade varningsskott.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons