Annons

Polisen släpper inte signalement på rånarna – men vädjar om iakttagelser

Polisen har avsatt extra resurser för att utreda vågen av rån på gårdar i sydöstra Skåne.
Hur ligan valt ut sina offer vill polisen dock inte kommentera. Polisen står också på sig med att inte gå ut med något signalement.
Sydöstra Skåne • Publicerad 24 januari 2020
Ewa-Gun Westford berättar att extra resurser är avsatta för utredningen och förklarar varför polisen håller signalementen för sig själva.
Ewa-Gun Westford berättar att extra resurser är avsatta för utredningen och förklarar varför polisen håller signalementen för sig själva.Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Det är tre fullbordade rån i bostäder och ett rånförsök som utreds gemensamt av polisen. På Österlen handlar det om rånen på Högestad gods, i Tomelillatrakten och ett rånförsök i Borrby. Det fjärde rånet ägde rum i Fuglie, i närheten av Trelleborg.

– Vi arbetar just nu med att jämföra de fyra fallen. Vi ser flera likheter och kan konstatera att Borrbyfallet stannade vid rånförsök av en ren tillfällighet, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Ett tiotal poliser arbetar med utredningen

Annons

Polisen arbetar just nu med att samla så många iakttagelser som möjligt.

– Vi har till exempel dörrknackning i Högestad och har fått en hel del information som kan bidra till att utredningen går framåt. Men vi tar gärna emot fler iakttagelser. Från Högestad, men också från andra platser, säger hon.

Ett tiotal poliser arbetar uteslutande med utredningen.

– Därtill är all yttre personal informerade och har särskilda instruktioner om vad de ska vara uppmärksamma på.

Ett brottsoffer som tidningen Ystads Allehanda pratat med tror själva att de är kartlagda och särskilt utvalda av rånarligan.

– Det är insiktsfullt att de reflekterar över varför de har blivit utsatta. Men för polisens del är det alldeles för tidigt att dra några slutsatser, säger Ewa-Gun Westford.

Om det skulle visa sig att offren är kartlagda är hennes uppfattning klar:

– Även polisen tycker att det är för lätt att kartlägga enskilda. Vårt öppna samhälle har en baksida.

Att brottsoffren pratar med varandra och med kollegor i bygden om vad som hänt menar hon dock är positivt.

– Det finns ett ordspråk som säger att alla bönder känner varandra. Det är bra och jätteviktigt att man pratar med varandra och att man ringer polisen om man ser någonting misstänkt.

Kommer inte gå ut med signalement

Annons

Polisen står dock fast vid sin uppfattning att inte gå ut med något signalement på de misstänkta rånarna.

– Det kan vi inte. Om vi till exempel skulle säga att de kom i en röd gammal bil riskerar man att färga andra vittnen. Då har plötsligt alla sett en röd gammal bil. Av erfarenhet vet vi att vittnes minnesbilder är väldigt lätta att påverka. De signalement vi fått är heller inte helt entydiga.

Signalement och andra detaljer kan även nå de misstänkta.

– Det kan ju hända att ett signalement vi går ut med påverkar de misstänkta att till exempel byta bil eller kläder.

Ewa-Gun Westford förstår den oro som rånen skapat på landsbygden.

– Det är inte alls konstigt att folk är oroliga. Men allt snack om att beväpna sig är sådant som folk säger i stunden. Det gäller att tänka sig för och agera förnuftigt och iskallt, säger hon.

Läs mer:

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons