Annons
Nyheter

Polisen stänger 19 gränsövergångar till Norge

Polisen sätter upp bommar vid 19 gränsövergångar från Norge i Värmland och Dalarna. Trafikanter som vill ta sig in i Sverige hänvisas till fyra passager i regionen.
Coronagräns • Publicerad 2 mars 2021
Polismyndigheten i region Bergslagen stänger 19 gränsövergångar från Norge. Arkivbild.
Polismyndigheten i region Bergslagen stänger 19 gränsövergångar från Norge. Arkivbild.Foto: Dag Grundseth/NTB/TT

Beslutet är kanske inte så dramatiskt som det låter.

– Det har inte varit tillåtet att resa in på de här platserna sedan den 25 januari. Man ska genomgå inresekontroll, säger polisens stabschef Henrik Dahlström.

Annons

Resenärer in i Sverige är hänvisade till fyra gränspassager, via riksväg 66 vid Stöten i Dalarna, E16 vid Lekvattnet i Värmland, riksväg 61 vid Eda i Värmland eller E18 vid Hån i Värmland.

Men polisen har statistik som visar att det tidigare beslutet inte efterlevts på det sätt som man önskat. Men nu finns det tydlighet i att förbudet gäller, då det körfält som leder in i Sverige kommer att förses med bommar.

– Men vi kan inte förbjuda utresa ur Sverige. Det står alla fritt att lämna landet, säger Henrik Dahlström.

Samtidigt har Norge i många fall barrikaderat båda körfälten på sin sida.

– Det är två suveräna stater. I den bästa av världar skulle vi ha kunnat gjort det här tillsammans, säger Henrik Dahlström.

Tisdagens beslut har inget att göra med att Norge den 1 mars öppnade för dagpendlare in i Norge. Polisen kommer att genomföra kontroller på de 19 stängda gränsövergångarna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons