Annons
Nyheter

Polisen stoppar vaka för massakerns offer

Polisen i Hongkong ger inte tillstånd till årets stora vaka för att högtidlighålla årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg 1989.
Det är första gången på 30 år som arrangemanget stoppas.
Hongkong • Publicerad 1 juni 2020
Tusentals människor samlades vid förra årets ljusvaka för offren vid Himmelska fridens torg 1989.
Tusentals människor samlades vid förra årets ljusvaka för offren vid Himmelska fridens torg 1989.Foto: Vincent Yu/AP/TT

År efter år har människor samlats i Hongkong den 4 juni för att hedra de människor som dödades i massakern.

Men i år utfärdar polisen inget tillstånd, eftersom arrangemanget enligt en skriftlig motivering skulle "utgöra ett stort hot mot allmänhetens liv och hälsa".

Annons

Arrangörerna anser att polisen använder coronaviruset som förevändning för att slippa bevilja tillståndet.

– Jag förstår inte varför regeringen anser att politiska möten är oacceptabla men samtidigt gav grönt ljus för att öppna skolor och andra verksamheter som catering, karaoke och simbassänger, säger Lee Cheuk-yan vid Hong Kong Alliance, som har organiserat sammankomsterna sedan 1990.

Organisationen uppmanar människor att i stället tända ett ljus klockan 20 på torsdag och hålla en tyst minut där de kan.

– Om vi inte får tända ett ljus på ett massmöte kommer vi att låta ljus tändas i hela staden, säger Lee Cheuk-yan.

Under massakern på Himmelska fridens torg i Peking mejade den kinesiska militären ned obeväpnade demonstranter som ville få ett slut på förtryck och korruption. Hundratals människor dödades.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons