Annons
Nyheter

Polisen testade ny teknik utan att informera

Brott • Publicerad 12 juni 2020
Datainspektionen informerades inte om polisens pilottester för att bland annat sålla i bildmaterial. Arkivbild.
Datainspektionen informerades inte om polisens pilottester för att bland annat sålla i bildmaterial. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Polisen har testat en ny teknik för ansiktsigenkänning, men utan att informera Datainspektionen, rapporterar Ekot.

Det var inom den nu avslutade Operation rimfrost som polisen genomförde ett flertal pilottester för att bland annat sålla i bildmaterial och hitta övervakningsfilmer som fångar samma person.

Annons

Under testerna har det inte funnits något krav på att de som får sina bilder behandlade ska ha någon särskild grad av misstanke mot sig.

– Vi (har) pratat med vår rättsavdelning och där var deras bedömning att vi kunde göra tester, säger Niclas Appleby, it-forensiker på Nationellt forensiskt centrum, till radion.

Polisen fick i fjol godkänt att matcha ansiktsbilder mot signalementsregistret, men Datainspektionen har sagt nej till polisens testverksamhet med ansiktsigenkänning på Skavsta flygplats. Just nu granskas polisens användning av den amerikanska ansiktsigenkänningsappen Clearview.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons