Annons
Nyheter

Polisen varnar för snåriga virusregler

Polisen oroas över att virusregelverket blir alltmer snårigt och svårtillämpat. Och fler nya regler väntar, bland annat för stora varuhus som Ikea.
Men statsepidemiolog Anders Tegnell oroas inte.
Coronaviruset • Publicerad 2 mars 2021
En stor skylt i entrén till Västmanlands sjukhus i Västerås uppmanar människor att iaktta coronarestriktioner. Arkivbild.
En stor skylt i entrén till Västmanlands sjukhus i Västerås uppmanar människor att iaktta coronarestriktioner. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så sent som i måndags trädde nya regler i kraft som tillåter endast en vuxen per bord på restauranger i gallerior, medan fyra per bord tillåts på restauranger med egen ingång.

Nu är ytterligare nya föreskrifter på gång som är tänkta att träda i kraft den 6 mars.

Annons

Folkhälsomyndigheten har skickat ut förslag på remiss som innebär att stora varuhus som Ikea får släppa in högst 500 kunder samtidigt. Grundregeln om en person per tio kvadratmeter kommer finnas kvar men just för väldigt stora butiker leder den till att det blir väldigt många människor.

Ett annat förslag är att butiker måste vidta åtgärder för att se till att kunder inte går in i butiker tillsammans med sällskap, utan handlar ensamma.

FHM hoppas att de två nya reglerna ska bidra till att trängseln minskar.

Tegnell: Inte viktigt

I ett yttrande till regeringens planerade förändringar av den så kallade begränsningsförordningen skriver polisen att det "torde för allmänheten ibland vara svårt att hålla reda på vilka regler som är tvingande och vilka som är rekommendationer".

Polisen påpekar att det i nuläget finns dels tvingande bestämmelser i lag, förordning och föreskrifter, dels olika rekommendationer och allmänna råd.

Det "rör sig om ett relativt snårigt regelverk som därtill ofta ändras eller utvidgas", skriver polisen.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell anser att allmänheten inte behöver bry sig så mycket om juridiken.

– Ska vi hjälpas åt gäller att vi följer både de bindande och de rekommenderade reglerna. Så den skillnaden tycker jag inte att vi ska göra för stor sak av. Det är inte viktigt ur vår synpunkt, säger Tegnell.

Allt går ut på att minska trängseln och se till att människor håller avstånd, påminner han.

Och Folkhälsomyndigheten är beredd att föreslå fler skärpningar, om det behövs.

Annons

– Vi diskuterar ständigt nya åtgärder. Men nu har vi infört en rad olika åtgärder under senare tid. Nu får vi se utvecklingen innan vi möjligen skärper till ytterligare, säger Tegnell.

Svårt att förklara

De förslag som polisen yttrar sig om gäller bland annat att reglera antalet deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Tanken är att regelverket ska bli mer flexibelt och anpassas till olika verksamheter, och att lättnader ska kunna införas om smittläget förbättras i vår.

Men polisen pekar på att vissa regler kan bli svårförståeliga. Som att en religiös begravning kan bli hårdare reglerad än en motsvarande borgerlig ceremoni. Eller att publiken på Stockholms stadion kan komma att räknas in i antalet deltagare om de tittar på DN-galan, men inte om de tittar på Stockholm Maraton.

Sådant blir svårt att förklara, och polisen räknar med att det kan leda till reaktioner och ifrågasättanden hos folk.

Polisen är också bekymrad över otydligheter när det gäller regler för nöjesparker.

Vissa förändringar i begränsningsförordningen är tänkta att träda i kraft den 11 mars, till exempel att museer och konsthallar ska kunna verka under ungefär samma regler som för butiker och gym.

Men andra eventuella lättnader i restriktionerna tror Folkhälsomyndigheten kan börja tillämpas tidigast 11 april.

Förordningen innebär också att kommunerna, om smittläget kräver det, får möjlighet att förbjuda tillträde till allmänna platser, som parker och badstränder. Den som bryter mot ett sådant förbud kan drabbas av 2 000 kronor i böter.

Måste vara tydligt

Polisen ser problem med att kommunicera förbudet till kommuninvånarna, vilket även Åklagarmyndigheten gör.

Annons

Av rättssäkerhetsskäl är det viktigt att budskapet blir mycket tydligt, poängterar myndigheterna, så att det klart och tydligt framgår vilka platser och områden som omfattas och att överträdelser kan sluta med böter..

Åklagarmyndigheten vill att det förbjudna området rent fysiskt ska avgränsas så att risken minimeras att någon råkar gå in i området utan att veta om vistelseförbudet.

Polisen förvarnar också om att man inte har resurser att till exempel spärra av eller bevaka platser som allmänheten inte får vara på.

Coronapandemin tar redan stora resurser i anspråk. Bara kontroller av inreseförbud och testintyg kräver 1 500 poliser i veckan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons