Annons
Nyheter

Poliser åtalas – använde narkoman som lockbete

Brott • Publicerad 10 maj 2022
Två poliser åtalas för att ha utnyttjat en missbrukare i vad åklagaren kallar en "olaglig brottsprovokation" i Stockholmsförorten Bandhagen. Arkivbild.
Två poliser åtalas för att ha utnyttjat en missbrukare i vad åklagaren kallar en "olaglig brottsprovokation" i Stockholmsförorten Bandhagen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Två poliser åtalas för tjänstefel sedan de utnyttjat en missbrukare i en brottsprovokation, rapporterar Dagens Juridik.

Åtalet rör en händelse sommaren 2020 då två personer greps misstänkta för en heroinöverlåtelse på en tunnelbaneperrong i en Stockholmsförort.

Annons

Säljaren greps och dömdes senare för narkotikabrott. Köparen fördes i sin tur bort från perrongen – och släpptes.

Det visade sig att poliserna och köparen på förhand kommit överens om att "sätta dit" säljaren, och att köparen gripits för att undvika att säljaren blev misstänksam.

Poliserna åtalas nu för tjänstefel, då de enligt åklagaren genomfört en olovlig brottsprovokation.

En av dem åtalas även för grovt osant intygande, sedan han upprättat en anmälan där han ljugit om händelseförloppet.

Polismannen står åtalad för flera brott i samband med en separat händelse, och kommer enligt Polisens personalansvarsnämnd att bli av med jobbet om han fälls.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons