Annons
Nyheter

Polissatsning i utsatt kommun höll ett halvår

Ljusnarsberg fick i en satsning en egen polisstyrka som skulle få bukt med den höga brottsligheten i kommunen – men poliserna på plats blev färre redan efter ett halvår, rapporterar .
Brott • Publicerad 3 november 2022
Den nya polisstyrkan i Ljusnarsberg minskade efter ett halvår. Arkivbild.
Den nya polisstyrkan i Ljusnarsberg minskade efter ett halvår. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Näst efter Stockholm är Ljusnarsberg den kommun i landet där flest brott, 16 000 per 100 000 invånare, anmäldes i fjol och polisen vittnar om ett utbrett narkotikabruk i den socialt utsatta kommunen.

För drygt två år sedan gjordes därför en stor satsning där polisbemanningen i Ljusnarsberg höjdes från en dag i veckan till fem poliser på heltid.

Annons

Men bortsett från under det första halvåret har bara 20–50 procent av styrkan arbetat i kommunen och i perioder var ingen polis alls på plats, enligt SVT Örebro. Några av anledningarna till att resurser flyttades från gruppen var pandemin, föräldraledigheter, påskupploppen samt skjutningar i Örebro och Stockholm.

Enligt polisen fick satsningen till en början effekt på narkotikasituationen, men det krävs mer för att lösa problemen.

– Just nu har vi lyckats trycka bort toppen på isberget. Den effekten har vi faktiskt fått, men vi behöver vara här i större utsträckning under längre tid och få möjligheter att jobba mer långsiktigt, säger Tobias Jansson, gruppchef vid polisen i Ljusnarsberg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons