Annons
Nyheter

Politikern Bob Dole har avlidit

Den republikanske toppolitikern och mångårige presidentaspiranten Bob Dole har avlidit. Han blev 98 år gammal.
USA • Publicerad 5 december 2021
Bob Dole har avlidit. Här tillkännager han sin kandidatur i presidentvalet 1996, vid ett framträdande i hemdelstaten Kansas 1995. Arkivbild.
Bob Dole har avlidit. Här tillkännager han sin kandidatur i presidentvalet 1996, vid ett framträdande i hemdelstaten Kansas 1995. Arkivbild.Foto: Doug Mills/AP/TT
Bob Dole tilldelades kongressens guldmedalj av den förre presidenten Donald Trump i januari 2018. Dole var den ende tidigare presidentkandidaten som ställde sig bakom Trump i valrörelsen 2016. Arkivbild.
Bob Dole tilldelades kongressens guldmedalj av den förre presidenten Donald Trump i januari 2018. Dole var den ende tidigare presidentkandidaten som ställde sig bakom Trump i valrörelsen 2016. Arkivbild.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Dole, som kom från delstaten Kansas, var en veteran i den amerikanska kongressen. Han valdes in i representanthuset 1961 och åtta år senare tog han plats i senaten, där han satt i 27 år. Under några år var han dessutom motsvarande partiordförande i Republikanerna på nationell nivå.

Bob Dole hade under lång tid ambition att ta plats i Vita huset.

Annons

I valet 1976 var han den sittande presidenten Gerald Fords val till vicepresident, men duon besegrades av demokraten Jimmy Carter.

Bob Dole ställde sedan upp i primärval med en egen kandidatur, men förlorade mot både Ronald Reagan (1980) och George H W Bush (1988).

1996 lyckades Dole och fick göra upp med Demokraternas kandidat Bill Clinton. Clinton vann med stor marginal i ett val som kom att präglas av att en tredje kandidat, libertarianen Ross Perot, fick många röster och ställde om spelplanen.

Efter nederlaget valde Bob Dole att lämna storpolitiken, men hans fru Elizabeth Dole valdes några år senare till senator.

Innan den politiska karriären tjänstgjorde Dole som soldat i Italien under andra världskriget. Han blev svårt skadad och dekorerades senare med både bronsstjärna och purpurhjärta. Med sin synbart handikappade högerarm tog han senare strid för rättigheterna för personer med funktionsnedsättningar.

Robert Joseph Dole, vilket var hans fulla namn, blev 98 år gammal. Han avled i sömnen tidigt på söndagsmorgonen, meddelar hans fru via sin stiftelse.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons