Annons
Nyheter

Politiskt grön 28-åring tar Federleys plats

När Fredrick Federley lämnar EU-parlamentet blir det Emma Wiesner, 28, som tar hans plats.
Politik • Publicerad 11 december 2020
Emma Wiesner blir Centerpartiets nya EU-parlamentariker. Arkivbild.
Emma Wiesner blir Centerpartiets nya EU-parlamentariker. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

I EU-valet 2019 hamnade hon trea på Centerpartiets lista och fick därmed ingen av partiets två platser i parlamentet. Men när förstanamnet Fredrick Federley lämnar alla sina politiska uppdrag ersätts han av Emma Wiesner.

– Det är så klart jätteblandade känslor. Centerpartiet blir av med en stark, driven och duktig företrädare och politiker vilket så klart är jättetråkigt, säger hon.

Annons

Efter att beskedet kom från Federley på fredagseftermiddagen ställdes frågan till Wiesner, som snabbt valde att tacka ja.

– Det är jättekul, och jag är jättestolt över att representera Centerpartiet i EU-parlamentet, säger hon.

Lämnar pr-jobb

Inom partiet har Wiesner engagerat sig i både ungdoms- och studentförbundet, men aldrig arbetat som politiker. I dag är hon vice ordförande för Centerpartiet i Stockholms stad men har inga uppdrag i nämnder eller kommunfullmäktige.

I valkampanjen 2019 fokuserade hon helt på hjärtefrågorna, klimat- och energipolitik. Efter att det stod klart att hon inte fått en plats i EU-parlamentet började Emma Wiesner arbeta med pr på batteriföretaget Northvolt. När det blir dags att flytta till Bryssel lämnar hon det jobbet bakom sig.

Men det blir inte första gången hon söker sig till Bryssel. Wiesner har arbetat med energifrågor på EU-nivå tidigare, bland annat för Svenskt Näringsliv. Innan det utbildade hon sig till civilingenjör med inriktning mot energi.

– Jag tror att det var en av framgångsfaktorerna i valrörelsen 2019, att jag har ett tekniskt perspektiv snarare än ett politiskt, säger hon.

Vill förändra

TT: Vilka frågor kommer hamnar högst upp på din agenda i Bryssel?

– Det finns enormt mycket att göra på klimat- och energiområdet. Men exakt vilka frågor jag ska jobba med och vilket utskott jag ska sitta i får jag återkomma om.

TT: Vad vill du förändra i EU:s energipolitik?

– 73 procent av Europas energi är i dag fossil. Vi har ett enormt beroende av fossila bränslen och det går fortfarande mycket stöd till det. Och det brinner jag för att förändra.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons