Annons
Nyheter

Polen ska poströsta i uppskjutet val

På söndag var det tänkt att Polen skulle hålla presidentval. Men inte helt oväntat skjuts valet upp på grund av coronapandemin. Det är oklart när det ska äga rum, men nu ändras lagen så att det kan hållas med enbart poströstning.
Polen • Publicerad 7 maj 2020
PIS partiledare Jaroslaw Kaczynski i polska parlamentet, sejmen, på onsdagen.
PIS partiledare Jaroslaw Kaczynski i polska parlamentet, sejmen, på onsdagen.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Sent på onsdagskvällen kom beskedet från styrande Lag och rättvisas (PIS) partiledare Jaroslaw Kaczynski: Presidentvalet kan inte hållas, varken genom traditionellt röstande i vallokaler eller genom poströstning.

Något nytt datum för valet anges inte men i meddelandet som lades ut på PIS officiella Twitterkonto skriver man att parlamentets talman "så snart som möjligt kommer att tillkännage ett nytt presidentval".

Annons

PIS ville in i det sista försöka ha valet denna vecka genom poströstning i stället för att tvinga det polska folket till urnorna under pandemin. Men det förslaget röstades ner i senaten i tisdags och dagen efter kom PIS överens med sina koalitionspartier om att flytta valet.

Ny lag på gång

Under veckan har även högt uppsatta politiker i nationalistpartiet höjt röster för att skjuta upp det. Med bara dagar kvar till den 10 maj anses det nu också praktiskt omöjligt att genomföra säkra och rättvisa val via poströstning då.

PIS har tidigare lyft såväl den 17 maj som den 24 maj som nya datum, medan oppositionen vill flytta valet månader framåt.

När valet väl hålls ska det enligt PIS att genomföras via poströstning, vilket dock kräver ändringar i vallagarna. Det PIS-styrda underhuset sejmen röstade på torsdagen ja till sådana ändringar.

Duda i stor ledning

En anledning till PIS ovilja att flytta valet anses vara att den sittande presidenten Andrzej Duda – formellt oberoende men stödd av PIS – leder stort i opinionsundersökningar. PIS har förhoppningar om att Duda till och med skulle få över 50 procent av rösterna i den första valomgången och att en andra omgång inte skulle behövas.

Oppositionen har klagat på att det har varit i det närmaste omöjligt att genomföra valkampanjer, och att Duda är den ende presidentkandidat som kunnat åka runt i Polen och i samband med officiella åtaganden hålla valmöten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons