Annons
Nyheter

Populär ubåt stängd efter larm om strålning

Ubåten Nordkaparen på Göteborgs fartygsmuseum har stängts med omedelbar verkan på grund av radioaktiv strålning. Beslutet togs av Strålsäkerhetsmyndigheten.
Strålning • Publicerad 29 september 2022
Förhöjd radioaktiv strålning har upptäckts på flera fartyg som ingår i Göteborgs fartygsmuseum. En populär ubåt har stängts för besökare. Arkivbild.
Förhöjd radioaktiv strålning har upptäckts på flera fartyg som ingår i Göteborgs fartygsmuseum. En populär ubåt har stängts för besökare. Arkivbild.Foto: TT

Varken personal eller besökare tillåts gå ombord på ubåten, som ligger i Göta älv tillsammans med andra museifartyg nära Göteborgsoperan.

Strålningen kommer från lysande färg på tejpremsor som suttit inne i ubåten.

Annons

– Den användes för att personalen ombord skulle kunna orientera sig i mörkret, säger Ulrika Carlsson, vd på fartygsmuseet Maritiman, till Göteborgs-Posten.

Nordkaparen byggdes på Kockums i Malmö och levererades till den svenska marinen 1962. Ubåten, som man i vanliga fall får gå ner i, är populär bland museets besökare.

Förhöjd strålning har uppmätts även på jagaren Småland, som ligger intill Nordkaparen. Strålsäkerhetsmyndigheten kräver nu att Maritiman ska kartlägga strålningen på jagaren, som också kan komma att stängas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons