Annons
Nyheter

Positiv jobbtrend fortsätter

Arbetsmarknad • Publicerad 9 mars 2021
Fortsatt behov av byggarbetare. Arkivbild.
Fortsatt behov av byggarbetare. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Svensk arbetsmarknad tillhör de starkare i Europa. Visserligen är arbetslösheten fortsatt hög, men fler arbetsgivare planerar för nyansställningar än tvärtom, enligt Manpowers återkommande kvartalsrapporter.

"Det är positivt att svenska arbetsgivare även detta kvartal rapporterar en uppmuntrande prognos. Samtidigt är skillnaderna väldigt stora mellan olika branscher, vilket indikerar en återhämtning i olika takt", skriver Mikael Jansson, vd för Manpower, i ett pressmeddelande.

Annons

Finans- och tjänstesektorerna är mest i behov av att anställa, följt av byggbranschen. Däremot är det fortsatt deppigt i hotell- och krogbranschen.

Det samlade indexet för hela arbetsmarknaden, som mäter andelen företag som planerar anställa minus de som tänker dra ner, steg från plus sex första kvartalet till plus åtta inför det andra kvartalet.

Det placerar Sverige i toppen i Europa. Bara Rumänien, Tjeckien och Belgien har starkare eller lika trend som Sverige. I övriga världen toppar Taiwan, följt av USA.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons