Annons

Regeringen vill komma åt Putins oligarker

Regeringen vill att EU ska besluta om ytterligare sanktioner med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.
Politik • Publicerad 1 mars 2022
EU-minister Hans Dahlgren (S) efterlyser hårdare sanktioner mot den ryske presidenten Putin och de oligarker som stöttar honom.
EU-minister Hans Dahlgren (S) efterlyser hårdare sanktioner mot den ryske presidenten Putin och de oligarker som stöttar honom.Foto: Lars Schröder/TT

– Det hänsynslösa anfallskrig som Ryssland nu genomför mot Ukraina är ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia, säger Dahlgren på en pressträff.

EU har redan satt in historiskt skarpa sanktioner och stödinsatser.

Annons

– Men det behövs mer. Det handlar om fler och skärpta sanktioner mot den ryska ledningen, men också riktade stödinsatser direkt till Ukraina.

Mot oligarkerna

Regeringen vill se fler och skärpta sanktioner mot den ryska ledningen som slår hårdare mot de oligarker som håller Putin om ryggen.

– Putin är beroende av sina oligarker. Skulle de känna att deras tillvaro raseras av sanktionerna kan det sätta tryck på Putin. Därför vi vill ha dem så kraftfulla som möjligt, säger Dahlgren.

Sanktioner behövs också mot personer som tillhör den så kallade Wagnergruppen, en organisation för legosoldater som anses ha kopplingar till den ryska regimen.

Regeringen vill att de så kallade gyllene pass som vissa EU-länder tillhandahåller och som möjliggör för ryssar att betala för visum ska avskaffas.

Isoleras hårdare

Ryssland måste isoleras hårdare, enligt regeringen. Landets deltagande i internationella organisationer måste begränsas. Alla ryska idrottare måste stängas av från allt internationellt utbyte.

Därutöver vill regeringen att EU ökar och förstärker stödet till Ukraina på lång sikt. Regeringen vill att anklagelserna om folkrättsbrott utreds noga.

Hans Dahlgren tror att det finns ett brett stöd för de föreslagna sanktionerna bland övriga EU-medlemmar. Och att det kan gå fort att införa dem.

– Det här kommer att gå fortare än vad vi är vana vid. Frågan om flygförbud kom upp på förmiddagen och vi kunde fatta beslut samma dag och det trädde i kraft vid midnatt. Så fort brukar det inte gå, säger Hans Dahlgren.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons