Annons
Nyheter

Prisrallyt på bostäder fortsätter

En villa, en villa, vad som helst för en villa ... Helst i Malmö, enligt många, för prisuppgången där under februari är närmast häpnadsväckande, enligt färska siffror från Mäklarstatistik.
Ekonomi • Publicerad 5 mars 2021
Så hett eftertraktade – villor i Limhamn. Arkivbild.
Så hett eftertraktade – villor i Limhamn. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Bostadspriserna fortsatte uppåt under februari. Prisuppgången på bostadsrätter totalt sett i landet var en procent, medan villor steg två procent jämfört med månaden före.

Men skillnaderna inom landet är stora. I Malmö har villapriserna ökat hela fem procent bara under februari, jämfört med januari. Tittar man tillbaka tolv månader är prisuppgången 18 procent. Frågan är vad som ligger bakom skåningars heta önskningar om villalivet?

Annons

– Ja, vi lyfter också på ögonbrynen. Det är väldigt kraftiga siffror, det är ovanligt med så stor månadsuppgång, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik, som har tagit fram statistiken.

Villarusning

Nu är det inte bara skåningar som rusar efter villorna. I Storstockholm är prisuppgången i februari tre procent, och tittar man tillbaka tolv månader är den 17 procent, nästan lika stor som i Malmö.

Även i Göteborg har villorna ökat rejält, 13 procent på tolv månader, även om februaris prisuppgång bara är en procent.

– Vi har sett en konsekvent prisuppgång på villor under 15 månader i rad. Det är under hela pandemin och lite till, säger Per-Arne Sandegren.

I julas och kring nyår var prisökningen lite lugnare, men det gick ändå uppåt.

– Det är väldigt ovanligt med en sådan årstakt för villor, det har vi inte sett på många år.

Ingen rimlighet

Nog kan man undra hur länge villapriserna ska fortsätta att öka.

– Det finns ingen rimlighet att sådana här ökningar pågår en längre tid. Lönerna har inte ökat. Men vi har en speciell situation nu med corona.

Kanske har den klaustrofobiska känslan under pandemin fått oss att längta både efter större bostad och trädgård att träffas i, med egna grässtrån mellan tårna.

Ökningarna kan också drivas av att räntorna är historiskt låga, förklarar han, och för den som söker bostad är den köpta marknaden det enda alternativet eftersom det är så svårt att få tag på hyresrätter.

Fast bostadsrätterna har också stigit i pris. Under februari har de gått upp med en procent för hela riket, och med tre procent i både centrala Göteborg och Stormalmö. Tittar man tillbaka tolv månader är uppgången sex procent.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons