Annons
Nyheter

Prostatamedel in i förmånssystemet

Tandvårds- och läkemedelsverket (TLV) har beslutat att subventionera två hormonbehandlingar för män med framskriden prostatacancer. På så sätt kan runt 500 män varje år få en bättre behandling för sin sjukdom.
Hälsa • Publicerad 4 maj 2021
Stigande PSA-nivåer i blodprov kan vara ett tecken på prostatacancer. Arkivbild.
Stigande PSA-nivåer i blodprov kan vara ett tecken på prostatacancer. Arkivbild.Foto: Dan Hansson / SvD / TT

De nya besluten gäller läkemedlen Erleada (apalutamid) och Nubeqa (darolutamid), berättar Dagens Medicin. Preparaten ges till patienter med prostatacancer där de flesta genomgått en behandling mot primärtumören i botande syfte, men där stigande PSA-nivåer skvallrar om att tumören börjat växa igen, samtidigt som vanlig hormonbehandling förlorat sin effekt.

– Det här är ett välkommet besked för en stor patientgrupp. Här har det tidigare funnits en lucka där vi inte kunnat ge behandling i den offentligt finansierade sjukvården, säger Ola Bratt, professor i urologi vid Göteborgs universitet, till Dagens Medicin.

Annons

Enligt honom finns det studieresultat som visar att de två läkemedlen har en "god bromsande effekt" i det aktuella behandlingsskedet, men att det inte funnits hälsoekonomiskt klartecken att erbjuda patienterna behandlingen – förrän nu.

– I stället har vi fått vänta till patienterna fått tydliga metastaser (dottertumörer), vilket är en svår situation för patienterna och inte heller logiskt ur en onkologisk synvinkel, säger Ola Bratt.

Enligt Ola Bratt kommer vårdprogrammet nu att uppdateras för att spegla besluten från TLV.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons