Annons
Nyheter

Protester efter polisskott mot romsk tonåring

Våldsamma protester har brutit ut i Greklands näst största stad Thessaloniki sedan polisen skjutit en romsk tonåring. Pojken misstänks ha tankat sin motorcykel utan att betala.
Grekland • Publicerad 5 december 2022
Demonstranter i Greklands huvudstad Aten med texten "De sköt dem eftersom de är romer".
Demonstranter i Greklands huvudstad Aten med texten "De sköt dem eftersom de är romer".Foto: Michael Varaklas/AP/TT
Människor tänder eld på soptunnor och blockerar infarten till det sjukhus i Thessaloniki i Grekland där en 16-årig pojke vårdas efter att han skjutits i huvudet av polisen.
Människor tänder eld på soptunnor och blockerar infarten till det sjukhus i Thessaloniki i Grekland där en 16-årig pojke vårdas efter att han skjutits i huvudet av polisen.Foto: Dimitris Tosidis/AP/TT

Den 16-årige pojkens tillstånd är kritiskt och han vårdas på ett sjukhus i staden. Den polis som misstänks ha avlossat skott mot pojkens huvud har gripits och är tagen ur tjänst, meddelar den lokala polisen.

Omkring 1 500 människor har under måndagen deltagit i en protestmarsch i Thessaloniki som uppges ha organiserats av vänster- och anarkistgrupper.

Annons

Några av demonstranterna kastade molotov-cocktails och förstörde mindre butiker. Polisen rapporteras ha svarat med tårgas och chockgranater. Demonstrationen avslutades utan några gripanden eller rapporter om allvarliga skador.

Innan dess hade omkring hundra män, som uppges tillhöra pojkens släkt, satt upp barrikader och blockerat framkomsten till sjukhuset där tonåringen vårdas. Männen satte också eld på soptunnor.

Även i huvudstaden Aten deltog några hundra människor i en demonstration i solidaritet med pojken. Demonstranterna tog även upp ett liknande fall tidigare då en romsk man skjutits av den grekiska polisen.

"De sköt dem för att de var romer", stod det på en av banderollerna.

Romer som lever i Grekland har tillsammans med människorättsgrupper återkommande anklagat den grekiska polisen för diskriminering.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons