Annons
Nyheter

PTS: Attack mot teleoperatörer största risken

Långvariga nationella elavbrott tillsammans med tillgänglighetsattacker mot flera teleoperatörer utgör de största riskerna mot elektronisk kommunikation, konstaterar Post- och telestyrelsen (PTS) i en risk- och sårbarhetsanalys.
Totalförsvar • Publicerad 2 november 2022
PTS har genomfört och planerar att genomföra ytterligare åtgärder för att minska risker i elektronisk kommunikation. Arkivbild.
PTS har genomfört och planerar att genomföra ytterligare åtgärder för att minska risker i elektronisk kommunikation. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

PTS är en beredskapsmyndighet, med särskild betydelse för samhällets krisberedskap och totalförsvar. I uppdraget ingår att genomföra en risk- och sårbarhetsanalys av samhällsviktig verksamhet i de områden som myndigheten ansvarar för.

Elektronisk kommunikation är en förutsättning för att samhället ska fungera, konstaterar PTS. Om den till exempel förvrängs, kommer på villovägar eller inte görs tillgänglig kan det orsaka allvarlig skada.

Annons

"Långvariga nationella elavbrott och tillgänglighetsattacker samtidigt mot flera operatörer bedöms utgöra de största riskerna", skriver myndigheten i analysen.

Ingen rysk påverkan

PTS har inte sett att Rysslands invasion av Ukraina har haft någon direkt påverkan på Sverige vad gäller säkra elektroniska kommunikationer.

Inom postområdet har PTS identifierat sårbarheter som bristfällig reservkraftförsörjning, avskaffade drivmedelslager samt bristande legala förutsättningar för prioritering av vissa försändelser vid en störning.

PTS konstaterar också att det inte finns någon myndighet som ansvarar för krisberedskap och planering för höjd beredskap för paketleveranser.

Många totalförsvarsaktörer använder posttjänster, som har betydelse för till exempel sjukvård, offentlig förvaltning, brottsbekämpning och försvar.

Elektroniska underskrifter

Det är även viktigt att upprätthålla säkerheten i digitala, samhällsviktiga och betrodda tjänster. Det kan till exempel handla om elektroniska underskrifter.

"När samhället i större utsträckning förlitar sig på betrodda tjänster kan omfattande incidenter få förödande konsekvenser för den enskilda verksamheten och för samhället i stort", skriver PTS.

Kortare avbrott i tjänsterna utgör de huvudsakliga sårbarheterna. Några av de brister som kan få en betydande påverkan på samhället handlar om hur de verksamheter som förlitar sig på tjänsterna påverkas av ett längre avbrott.

Säkerhetsincidenter, som blir allt mer omfattande och vanliga, kan också utgöra ett allvarligt hot mot nätverks- och informationssystemens funktion, konstaterar PTS.

"Dessa system kan också bli mål för avsiktligt sabotage i syfte att skada dem eller förorsaka driftsavbrott", skriver myndigheten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons