Annons

Pussy Riot-medlem flydde husarrest i Ryssland

Den ryska punkstjärnan och aktivisten Maria Aljochina, medlem i konstnärskollektivet Pussy Riot, har lyckats fly Ryssland.
Ryssland • Publicerad 11 maj 2022
Maria "Masha" Aljochina. Arkivbild.
Maria "Masha" Aljochina. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Aljochina, som satt i husarrest efter att ha protesterat mot president Vladimir Putin och kriget i Ukraina, klädde ut sig till matbud och kunde på så sätt tillsammans med flickvännen ta sig via Belarus till Litauen och sedan vidare till Island, skriver The New York Times.

– Jag är glad att jag klarade det, säger hon till tidningen.

Annons

– Jag förstår fortfarande inte riktigt helt vad jag har gjort.

Maria Aljochina, eller Masha som hon kallas, var med och grundade Pussy Riot 2011. Hon har varit en av de sista medlemmarna att stanna kvar i Ryssland. Men i april kom beskedet att hennes husarrest skulle omvandlas till tid i en straffkoloni, som en del av Putins hårdare tag mot kritiker, och hon beslutade sig för att lämna landet. Åtminstone tillfälligt.

Aljochina har gripits av polis vid protestaktioner vid ett flertal tillfällen. 2012 dömdes hon till två års fängelse för "huliganism motiverat av religiöst hat" när Pussy Riot utförde en performance i Kristus Frälsarens katedral i Moskva. Hon släpptes efter 16 månader.

Fakta: Pussy Riot

Ett ryskt punkaktivistkollektiv med varierande antal medlemmar.

Bildades 2011.

Genom politiska aktioner, ofta med musik, framför de kritik mot framför allt Rysslands president Vladimir Putin.

Den 21 februari 2012 utförde de den regimkritiska performancen "Punk prayer" framför altaret i Frälsarkatedralen i Moskva, maskerade i färgglada balaklavor. Med sin aktion ville de kritisera Putin och visa på kopplingen mellan honom och ledarna i den rysk-ortodoxa kyrkan.

Tre av medlemmarna, Nadezjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitj och Maria Aljochina, dömdes senare samma år till två års fängelse för huliganism. I december 2013 hade alla tre släppts ur sina respektive fängelser efter att ha fått amnesti.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons