Annons

Putin: Inget behov av kärnvapensvar just nu

Rysslands nuvarande anfallstakt i Ukraina är tillräcklig och fler reservister kommer inte att kallas in. Det meddelade president Vladimir Putin i ett tal vid Spief, det ekonomiska forum hans regim i veckan hållit i S:t Petersburg.
Ukraina • Publicerad 8 juni 2024
Rysslands president Vladimir Putin talar i S:t Petersburg.
Rysslands president Vladimir Putin talar i S:t Petersburg.Foto: Anton Vaganov/AP/TT

Ukrainas nya användning av vapen från väst på ryskt territorium är i dagsläget inte skäl nog att svara med kärnvapen, lät Putin också förstå enligt den USA-baserade tankesmedjan Institute for the study of war (ISW).

Moskva "förbehåller sig dock rätten" att beväpna västvärldens fiender, som svar på att vissa Natoländer tillåter Ukraina att använda sina vapen mot mål inne i Ryssland, tillade han.

Annons

Putin har tidigare upprepade gånger mer eller mindre uttalat hotat med kärnvapen ända sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022.

Enligt ISW bedömer Putin att en rysk seger i kriget i stort är beroende av om väst upphör med sitt stöd till Ukraina.

Putin ägnade en stor del av talet åt den ekonomiska situationen i Ryssland, som han försökte tolka optimistiskt. Troligen vill Putin förbereda ryssarna för ett långt krig på bekostnad av levnadsstandarden, bedömer ISW.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons