Annons

Putin: Ryssland välkomnar utländska stridande

Rysslands president Vladimir Putin ställer sig bakom planer på att tillåta "volontärer", inklusive soldater från Syrien, att ansluta sig till Rysslands styrkor i Ukraina.
Ukraina • Publicerad 11 mars 2022
Rysslands president Vladimir Putin under ett regeringsmöte i torsdags. Bilden är distribuerad av Kreml.
Rysslands president Vladimir Putin under ett regeringsmöte i torsdags. Bilden är distribuerad av Kreml.Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Under ett tv-sänt sammanträde med det ryska säkerhetsrådet säger han till försvarsminister Sergej Sjojgu att de som vill ska få hjälp att ta sig till konfliktzonerna för att bistå i kriget som i Ryssland beskrivs som en "särskild militär insats".

"Över 16 000 ansökningar", varav de flesta är från Mellanöstern och där många deltagit i Rysslands strider mot IS, har kommit in, hävdar Sjojgu, enligt ett uttalande från Kreml.

Annons

– När det gäller vapen, särskilt tillverkade av väst, som har hamnat i händerna på den ryska armén, så stödjer jag självklart möjligheten att överföra dem till enheter i DNR och LNR, säger Putin med hänvisning till områdena Donetsk och Luhansk i öst, som sedan den olagliga annekteringen av Krimhalvön delvis har kontrollerats av Ryssland.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov bekräftar att rekryterna inkluderar soldater från Syrien, där Ryssland ingripit på Syriens president Bashar al-Assads sida.

Ryssland anställer "mördare" från Syrien för att "förstöra" Ukraina, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en video som publicerats på hans Telegramkonto.

– Det är ett krig mot en mycket envis fiende... som har bestämt sig för att anställa legosoldater mot våra invånare. Mördare från Syrien, från ett land som förstörts på samma sätt som ockupanterna förstör oss nu, säger Zelenskyj i videoinlägget.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons