Annons
Nyheter

RÅ överklagar domen mot Nytorgsmannen till HD

Brott • Publicerad 11 mars 2022
Den så kallade "Nytorgsmannen" åtalades för totalt 24 våldtäkter. Teckning från sista rättegångsdagen.
Den så kallade "Nytorgsmannen" åtalades för totalt 24 våldtäkter. Teckning från sista rättegångsdagen.Foto: Johan Hallnäs/TT

Riksåklagaren överklagar hovrättsdomen mot den så kallade Nytorgsmannen. RÅ anser att fler av gärningarna ska bedömas som våldtäkt, skriver riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Mannen dömdes till fem års fängelse för flera sexualbrott. För vissa av gärningarna valde hovrätten att döma för sexuellt övergrepp i stället för våldtäkt.

Annons

Det ska bland annat handla om beröring inuti kvinnornas könsdelar och att de sexuella handlingarna har filmats.

"Lagen är formulerad så att det är kränkningen som ska vara avgörande när man bedömer allvaret i en sexuell handling och man måste sätta in handlingen i ett sammanhang. I de här fallen menar jag att kränkningen har varit så allvarlig att gärningarna ska bedömas som våldtäkt", säger riksåklagare Petra Lundh.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons