Annons
Nyheter

Räd mot oppositionella i Vitryssland

Myndigheter i Vitryssland har genomfört husrannsakningar mot företag och banker som är kopplade till den oppositionelle politikern Viktor Babaryko.
Tillslagen sker inför presidentvalet i höst.
Vitryssland • Publicerad 11 juni 2020
Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko vill bli vald till en sjätte mandatperiod.
Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko vill bli vald till en sjätte mandatperiod.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Insatserna genomfördes mot bland annat Belgazprombank, ett dotterbolag till ryska Gazprom, som Babaryko ledde innan han bestämde sig för att utmana Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko i valet i augusti.

Den 56-årige Babaryko valde sociala medier för att fördöma räderna.

Annons

Händelserna "visar tydligt att representanter för det nuvarande ledarskapet är beredda att använda alla tillgängliga metoder för att undvika rättvisa val" sade han på Youtube.

Myndigheter försvarar tillslagen med att man utreder korruption, pengatvätt och skatteflykt.

Den forna sovjetrepubliken Vitryssland har styrts av Lukasjenko sedan 1994. Den 65-årige auktoritäre ledaren vill få makten för ytterligare en sjätte mandatperiod.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har bevakat valen i Vitryssland och konstaterat att inget val sedan 1995 har varit fritt och rättvist.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons