Annons

Putin fnyser åt västkrav på reträtt

USA kräver ett ryskt avslut på invasionskriget i Ukraina för att återuppta samtal med Moskva.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz uppmanar ryske presidenten Vladimir Putin att dra tillbaka trupper och söka en diplomatisk lösning i ett telefonsamtal.
Putin avvisar kategoriskt påtryckningarna.
Ukraina • Publicerad 2 december 2022
Det var då. Joe Biden och Vladimir Putin skakar hand i schweiziska Genève i juni 2021.
Det var då. Joe Biden och Vladimir Putin skakar hand i schweiziska Genève i juni 2021.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
En begravning den 26 november för en ukrainsk soldat som stupat i Charkivområdet.
En begravning den 26 november för en ukrainsk soldat som stupat i Charkivområdet.Foto: Andrew Kravtjenko/AP/TT

Kravet från Washington DC och president Joe Biden uttalades i samband med hans möte med franske presidenten Emmanuel Macron. De två visade en enad front gentemot Moskva, och uttryckte fullt och villkorslöst stöd för Ukraina.

Tyskland förenade sig i de tydliga signalerna till Putin och rysk militär. Socialdemokratiske förbundskansler Scholz upprepade de tyska kraven i ett samtal med Putin.

Annons

– Förbundskanslern uppmanade den ryske presidenten att så snabbt som möjligt finna en diplomatisk lösning, vilket inkluderar ett tillbakadragande av ryska trupper, sade Scholz talesperson Steffen Hebestreit.

Telefonsamtalet varade i en timme, och från tysk sida poängterades det att Scholz varit tuff i tonläget. Förbundskanslern "fördömde speciellt de ryska attackerna från luften mot civila infrastrukturella mål, och han underströk Tysklands bestämda hållning om att stödja Ukraina i försvaret mot rysk aggression", sade Hebersreit.

Putin skyller på Kiev

Ryssland och Putin i sin tur hävdade att attacker mot Ukrainas infrastruktur var "oundvikliga" bland annat efter provokativa attacker beordrade från Kiev.

Moskva "har länge varit återhållsam i att rikta robotattacker mot vissa typer av mål i det ukrainska territoriet", sade Putin enligt en kommuniké från Kreml.

Putins talesperson Dmitrij Peskov svarade parallellt på USA:s ställda krav för att återuppta samtal med Moskva. Och svaret var avvisande:

– Vad sade president Biden egentligen? Han sade att förhandlingar bara kan ske om Putin lämnar Ukraina, sade Peskov och slog fast att villkoret var oacceptabelt.

Att USA inte erkänner de områden som Ryssland – i strid med folkrätten – säger sig ha annekterat i Ukraina är ytterligare ett problem för eventuella samtal, sade Peskov.

Oklara uppgifter om döda

Minst 10 000 ukrainska soldater har dödats sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes i februari, uppger Volodymyr Zelenskyjs medarbetare på fredagen.

– Vi har officiella uppskattningar från generalstaben och de är mellan 10 000 och 13 000 döda, säger Mychajlo Podoljak, rådgivare till den ukrainske presidenten, till den ukrainska tv-kanalen 24.

Båda sidor har varit vaga om antalet stupade soldater. I somras uppgav Zelenskyj att omkring 60–100 soldater stupade om dagen, medan Ryssland bekräftade 6 000 döda i september.

Annons

Ukrainska försvarsdepartementet uppger att nästan 90 000 fiender har "eliminerats" från den 24 februari till den 1 december.

USA-generalen Mark Milley uppskattade tidigare under hösten att omkring 100 000 soldater på vardera sida kriget dödats eller skadats i Ukraina.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons