Annons
Nyheter

Rapport: "Pågående folkmord" i Xinjiang

Kinas förföljelse av uigurer i Xinjiangprovinsen är omvittnad.
En ny rapport från en amerikansk tankesmedja slår fast att kommunistregimen ägnar sig åt ett "pågående folkmord" mot den i huvudsak muslimska minoritetsgruppen.
Kina • Publicerad 9 mars 2021
Uigurer får sina fordon kontrollerade vid en poliskontrollplats i Hotan i Xinjiang. Arkivbild.
Uigurer får sina fordon kontrollerade vid en poliskontrollplats i Hotan i Xinjiang. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

Den kinesiska regeringens agerande mot uigurerna i Xinjiang bryter mot samtliga delar av FN:s folkmordkonvention, enligt en rapport från den Washingtonbaserade tankesmedjan Newlines Institute for Strategy and Policy, som CNN rapporterar om.

Bland de drygt 50 författarna finns experter inom områden som mänskliga rättigheter, krigsbrott och internationell rätt. Tankesmedjan hävdar att kinesiska staten ägnar sig åt "ett pågående folkmord mot uigurerna", en återkommande anklagelse som utrikesminister Wang Yi så sent som i helgen kallade fullständigt orimlig.

Spärras in i läger

Annons

Kina har länge fått hård kritik för situationen i Xinjiang, där omkring två miljoner uigurer och medlemmar av andra muslimska minoritetsgrupper enligt amerikanska UD spärrats in i läger. Tidigare fångar har vittnat om hur de där utsatts för indoktrinering, sexuella övergrepp och tvångssterilisering.

Peking hävdar å sin sida att anstalterna är en del i kampen mot religiös extremism och terrorism.

Frågan om huruvida förföljelsen utgör ett folkmord splittrar både världssamfundet och forskarvärlden och kokar ned till en fråga om definitioner. Är tvångssteriliseringar och andra övergrepp i syfte att minska folkmängden i en etnisk grupp att jämställa med organiserat dödande?

– Befolkningsökningen i Xinjiang har minskat mycket mer än i resten av landet mellan 2017 och 2019. Om det är på grund av tvångssteriliseringar eller något annat är inte klarlagt, säger Kinaanalytikern Oscar Almén på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), som inte vill ta ställning till huruvida förföljelserna utgör ett folkmord.

Brutala övergrepp

Han säger dock att det inte råder något tvivel om att det begås brutala övergrepp i regionen. Detta som en del i en kampanj med målet att assimilera uigurerna, sedan Peking övergett idén om ett multietniskt Kina.

– Oavsett om det uppfyller kraven för folkmord eller ej så sker det omfattande och fruktansvärda förbrytelser mot mänskliga rättigheter.

Fakta: Xinjiang och uigurerna

Den autonoma regionen Xinjiang ligger i Kinas nordvästligaste hörn. Med en yta mer än tre gånger så stor som Sveriges utgör regionen en sjättedel av Kina.

Av Xinjiangs omkring 21 miljoner invånare (2010) tillhör de flesta turkisktalande, muslimska folkgrupper. Uigurerna – ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk – är den största gruppen med 8–10 miljoner.

I kinesisk historieskrivning har Xinjiang alltid varit en del av Kina, men graden av inflytande har varierat. Uigurerna har ofta känt större etnisk och kulturell samhörighet med sina centralasiatiska grannar och strävat efter oberoende.

På senare år har självständighetsambitionerna i regionen uppmärksammats genom flera våldsamma attentat och kommunistregimens kraftfulla reaktioner på dessa.

2016 började myndigheterna bygga fängelseliknande anläggningar. Där har mängder av uigurer – enligt uppgifter minst en miljon, upp emot två – placerats. Enligt FN-experter, vittnen och aktivister blir människor skilda från sina familjer, inlåsta utan rättegång, politiskt indoktrinerade och utsatta för våld.

Kina beskriver det som "omskolningsläger" som syftar till att stävja terrorism.

Källa: Landguiden/UI, Reuters

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons