Annons
Nyheter

Försäljningsras för Volvo Cars

Volvo Cars försäljning rasade med 25 procent i april.
Orsaken är den fortsatta bristen på halvledare, men företaget räknar med att situationen förbättras under kommande halvår.
Bilindustri • Publicerad 4 maj 2022
Bilar under produktion på Volvos fabrik i Torslanda, Göteborg. Arkivbild.
Bilar under produktion på Volvos fabrik i Torslanda, Göteborg. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Volvo Cars försäljning av bilar världen över minskade med 25 procent i april, jämfört med samma månad förra året. Totalt såldes 47 150 bilar i april.

Under årets första fyra månader såldes totalt 195 445 bilar, en försäljningsminskning med 21 procent jämfört med 2021.

Annons

De svaga siffrorna beror dels på de stora covid-nedstängningarna i östra Kina, som bidrog med ytterligare utmaningar till de redan ansträngda globala leverantörskedjorna, och dels på en brist av en särskilt typ av halvledare som behövs i tillverkningen av bilarna. Bristen väntas fortsätta även under årets andra kvartal.

"Företaget betraktar detta som ett tillfälligt bakslag och förväntar sig att begränsningarna i försörjningskedjan relaterade till halvledare kommer att förbättras under andra halvåret", skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Andelen elektrifierade bilar av försäljningen fortsätter öka, och utgjorde i april 38,4 procent av försäljningen. Andelen helt elektrifierade bilar var tio procent.

"Efterfrågan är fortsatt stark, särskilt för Volvos elektrifierade fordon", skriver företaget.

Störst procentuell minskning skedde på den kinesiska marknaden, där det såldes 8 579 bilar – en minskning med 47,8 procent jämfört med i fjol. I Europa minskade försäljningen med drygt 23 procent och i USA med omkring 9 procent.

Volvo Cars faller drygt en procent på Stockholmsbörsen efter dagens siffror, detta efter att aktien gått väldigt starkt de senaste dagarna och är upp nästan 19 procent den senaste veckan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons