Annons
Nyheter

SD:are får rätt – kan vara medlem i Transport

Man kan vara aktiv sverigedemokrat och medlem i Transport. Det slår hovrätten fast – och gör därmed samma bedömning som tingsrätten.
Ekonomi • Publicerad 8 december 2022
Lastbilschauffören Mats Fredlund uteslöts ur Transportarbetarförbundet för att han var aktiv i Sverigedemokraterna.
Lastbilschauffören Mats Fredlund uteslöts ur Transportarbetarförbundet för att han var aktiv i Sverigedemokraterna.Foto: Privat /TT

Han själv och Transportarbetareförbundet har stått på var sin sida i en tvist som pågått flera år och tagits hela vägen till Svea hovrätt.

Där fastslogs i dag att Mats Fredlund hade rätt och och fackförbundet fel – ett glädjebesked för Fredlund själv.

Annons

– Hade jag förlorat så hade överklagat omedelbart men visst har jag varit orolig. Hade jag förlorat i dag så hade jag gått i personlig konkurs med två miljoner skulder. Men jag anser att det här är en mänsklig rättighet.

I stället ska nu Transportarbetareförbundet ersätta Mats Fredlund för hans rättegångskostnader med drygt 222 000 kronor, skriver hovrätten i domen.

Domslutet motiveras med att man inte gör en annan bedömning än tingsrätten och "vid denna utgång saknas anledning att pröva om uteslutningen är ogiltig på någon av de andra grunder som Mats Fredlund fört fram, däribland att uteslutningen skulle strida mot hans föreningsfrihet".

Välkommet besked

Även från partiets håll tas domen i mot med glädje:

– Det har varit en högst oskälig resa, men nu ser det ut att kunna bli ordning på det här framöver, säger SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.

Inte helt oväntat är synen från Transport den motsatta:

– Det är beklagligt och oroväckande. Vi önskar naturligtvis att våra medlemmar får bestämma vem som ska få vara medlem, säger Lars Mikaelsson, förbundssekreterare på Transport och fortsätter:

– Vi tycker att det här ett hot mot demokratin. Nu går staten och domstolar in och tolkar våra stadgar och inte bryr sig om våra demokratiskt fattade beslut på kongresser.

Prövas av HD?

Enligt Lars Mikaelsson är det nu inte otänkbart att man väljer att driva frågan till ytterligare en instans.

Bakgrunden är att i samband med valet 2018 så valdes Fredlund till ledamot för SD i Kirunas kommunfullmäktige. Transportarbetareförbundet uteslöt honom då utifrån att man ansåg att vara aktiv Sverigedemokrat var "inte förenligt med förbundets stadgar som handlar om att verka för alla människors lika värde".

Annons

I mars 2021 avgjordes tvisten i Stockholms tingsrätt som gick på Mats Fredlunds linje och slog fast att facket inte haft stöd i föreningsstadgarna för en uteslutning men Transport valde att överklaga domen men i dag meddelades alltså att hovrätten går på samma linje som tingsrätten.

– Facken ska skydda alla arbetstagare, de ska inte komma in och styra och ställa och att du får inte vara med för att du är sverigedemokrat. Det finns ju faktiskt arbetsgivare som kräver att man måste vara medlem i facket. Om facken börjar att utesluta medlemmar utifrån deras politiska åsikter, ska dom arbetstagarna då gå arbetslösa, frågar sig Fredlund.

Varit facklös

Han själv har nu varit facklös medan Transport hänvisat honom att gå med i Hamnarbetarförbundet "men jag har ju 30 mil till närmaste hamn och har inget med hamnarbetare att göra".

– När det här är klart ska jag gå med igen. Det är en skyldighet jag som människa vill ha, till exempel i tider nu om det blir lågkonjunktur. Jag måste ha en trygghet mot min arbetsgivare, säger Fredlund.

Bakgrund: Detta har hänt

Lastbilschauffören Mats Fredlund valdes in som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Kiruna vid valet 2018.

En av fackförbundets lokala avdelningar gjorde då en hemställan om uteslutning – ett beslut som togs av förbundsstyrelsen i början av 2019.

Historien gick sedan vidare till Stockholms tingsrätt efter att chauffören överklagat och krävde att uteslutningen hävs samt skadestånd på 100 000 kronor.

Stockholms tingsrätt fastslog att facket inte haft stöd i föreningsstadgarna för en uteslutning och målet gick vidare till hovrätten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons