Annons
Nyheter

Rätten på plats vid brottsanklagad vikingaby

En skånsk vikingaby är åter i rampljuset.
På onsdagen var Hässleholms tingsrätt på plats för att avgöra huruvida byn skadat ett gravfält under dess framväxt.
Brott • Publicerad 12 april 2023
Vikingaföreningens ordförande guidar runt rätten i vikingabyn under onsdagen.
Vikingaföreningens ordförande guidar runt rätten i vikingabyn under onsdagen.Foto: Johan Nilsson/TT

Det handlar om Vittfarnas vikingaby i skånska Sösdala samt ett åtal rörande grovt fornminnesbrott vid Vätteryds gravfält. Det par som driver byn har ställts inför rätta då de misstänks ha anlagt byggnader och utfört markarbeten som ändrat eller skadat fornlämningen.

Rättegången inleddes på onsdagen och fortsätter under torsdagen. Brottet de båda misstänks för betraktas av åklagaren som grovt eftersom det handlar om en särskilt omfattande och skyddsvärd fornlämning. Åklagaren har tidigare även pekat på att byggandet fortsatte trots påpekanden från myndigheter.

Annons

Åklagaren vill också att de åtalade ska betala företagsbot. De har i förhör nekat till brott.

Vittfarnas vikingaby, som ligger söder om Hässleholm, har fått stor medial uppmärksamhet på senare tid på grund av en konflikt mellan en av företrädarna för byn och Hässleholms kommunalråd Hanna Nilsson (SD).

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons