Annons
Nyheter

Rättsligt råd tillfrågas om lärarmordet

Hovrätten har beslutat att inhämta ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd i målet om mord på två lärare vid Malmö latinskola.
Brott • Publicerad 10 november 2022
En 18-årig man mördade två lärare på Malmö latinskola i mars. Dagen efter lämnade ett flertal människor blommor, ljus och hälsningar utanför Malmö Latinskola. Arkivbild.
En 18-årig man mördade två lärare på Malmö latinskola i mars. Dagen efter lämnade ett flertal människor blommor, ljus och hälsningar utanför Malmö Latinskola. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I september dömdes en 18-årig man till livstids fängelse för mord på två lärare på Latinskolan i Malmö. Straffrabatten uteblev, men fallet är ännu inte avgjort.

I överklagandet till hovrätten har 18-åringens advokat, Anders Elison, ifrågasatt resultatet av den rättspsykiatriska utredningen.

Annons

Han har tidigare uppgett för Sydsvenskan att han tänker begära ut ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd.

Nu har han fått gehör för sin önskan. Hovrätten har beslutat att inhämta ett yttrande från det rättsliga rådet.

Rådet uppmanas också att yttra sig i frågan om gärningsmannen haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt beteende på grund av psykisk störning, och i sådana fall i vilken grad.

Det var i mars som en 18-åring låste in sig på skolans toalett med två knivar, en yxa och en hammare. Iklädd halsduk, mask och hörselkåpor ställde han sig sedan utanför en annan toalettdörr. Den kvinnliga lärare som kom ut därifrån attackerades först. En annan lärare som bevittnade attacken blev jagad genom korridoren innan också hon attackerades. Båda fick så svåra skador att de miste livet.

Hovrätten kommer att hålla fortsatt huvudförhandling så snart Socialstyrelsens rättsliga råd har lämnat sitt yttrande. Den kommer tidigast att hållas i december.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons