Annons
Nyheter

Regeringen avslår utlämning till Turkiet

Regeringen säger nej till att lämna ut en terroranklagad man som Turkiet begärt att få utlämnad, eftersom mannen är svensk medborgare.
Utlämningen av en man som dömts för bedrägeri beviljas dock.
Nato • Publicerad 6 april 2023
Regeringen har avslagit ett utlämningsärende. Arkivbild.
Regeringen har avslagit ett utlämningsärende. Arkivbild.Foto: Leo Sellén/TT

Det ärende som avslagits av regeringen rör en man i 50-årsåldern, som i Turkiet är misstänkt för medlemskap i en "väpnad terrororganisation". Men mannen är svensk medborgare och får därför inte utlämnas. Regeringens avslag beslutades under förra veckans regeringssammanträde, som SVT var först med att berätta om. Turkiets begäran om utlämning kom i november förra året.

Det utlämningsärende som beviljas av regeringen rör en man i 30-årsåldern som i Turkiet dömts till drygt 13 års fängelse för bedrägeri och som suttit häktad i Sverige. Mannen är turkisk medborgare och begäran från Turkiet kom i augusti i fjol. Regeringen beviljar utlämnandet sedan Högsta domstolen meddelat att man inte funnit några hinder för det.

Annons

Frågan om utlämningar har blivit aktuell sedan Sverige ansökt om medlemskap i Nato. Turkiets regering har vid flera tillfällen bland annat krävt att Sverige ska lämna ut ett antal personer för att godkänna Sveriges ansökan till försvarsalliansen.

Fakta: Avtalet med Turkiet

Sverige och Finland slöt sommaren 2022 ett avtal (memorandum) med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar.

Avtalet undertecknades den 28 juni i Madrid. Samtidigt släppte Turkiet sitt veto mot Sveriges och Finlands Natomedlemskap.

Som blivande Natoländer förbinder sig Sverige och Finland att stödja Turkiet vad gäller hot mot landets nationella säkerhet.

Sverige och Finland ska inte ge stöd till kurdiska YPG/PYD eller Gülen-rörelsen, och ska även otvetydigt fördöma alla terroristorganisationer som utför attacker mot Turkiet.

Sverige och Finland ska även behandla pågående och ouppklarade utlämningskrav av personer som Turkiet klassar som terrormisstänkta "snabbt och noggrant".

Länderna konstaterar också i avtalet att det inte ska finnas några vapenembargon dem emellan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons