Annons
Nyheter

Regeringen hävdar hårt grepp om Tigray

Etiopien • Publicerad 11 november 2022
Etiopiens regering företräds av den nationella säkerhetsrådgivaren Redwan Hussein i de fredssamtal som pågår i Nairobi. Bilden togs i måndags.
Etiopiens regering företräds av den nationella säkerhetsrådgivaren Redwan Hussein i de fredssamtal som pågår i Nairobi. Bilden togs i måndags.Foto: Khalil Senosi/AP/TT

Etiopiens regering säger sig ha kontroll över en stor del av den krigshärjade regionen Tigray.

"70 procent av Tigray står under ENDF:s (den etiopiska militärens) kontroll", meddelar Redwan Hussein, nationell säkerhetsrådgivare till premiärminister Abiy Ahmed, via Twitter.

Annons

Han gör gällande att förnödenheter strömmar in i regionen "som aldrig förr".

Uppgifterna stämmer inte, enligt den tigreanska motståndsgruppen TPLF:s talesperson Getachew Reda.

– Han (Redwan Hussein) plockar sina uppgifter ur tomma luften, säger han till AFP.

Tigray har varit i stort sett helt otillgängligt under det krig som har rasat i två års tid mellan tigreanska rebellstyrkor och den etiopiska centralregeringen. Skeendena på marken är svåra att bekräfta. Hundratusentals människor beräknas ha blivit dödade.

I måndags inleddes fredssamtal mellan parterna i Kenya, som har förlängts bortom torsdagen då de skulle ha avslutats.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons