Annons
Nyheter

Regeringen om attacken: Avskyvärda handlingar

Inrikesminister Mikael Damberg och statsminister Stefan Löfven fördömer attackerna i Vetlanda under onsdagseftermiddagen – där polisen utreder om det finns eventuella terrormotiv.
Brott • Publicerad 3 mars 2021
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Inrikesministern säger i en intervju med TT att regeringen står i kontinuerlig kontakt med polisen och Säkerhetspolisen för att uppdatera sig om händelseutvecklingen.

– Vi blir uppdaterade kontinuerligt i regeringen från både polisen och Säpo, men just nu är det ganska oklart. Vi vet inte exakt vad som har hänt, säger Damberg (S).

Annons

En man i 20-årsåldern gick till angrepp med ett tillhygge mot åtta personer i centrala Vetlanda vid 15-tiden på onsdagseftermiddagen. Mannen sköts av polis och fördes till sjukhus. Polisen rubricerar händelser som försök till mord, men utreder även om det finns eventuella terrormotiv till attackerna.

– När åtta personer har skadats på det här sättet av en gärningsperson, så är det väl rimligt att man också utreder eventuella terroristkopplingar, och det är det som polisen och Säkerhetspolisen måste gå till botten med, säger Damberg.

"Talat med kommunalrådet"

Inrikesministern säger att han har tillförsäkrat sig om att polisen har tillräckliga resurser för jobba trygghetsskapande på plats.

– Jag har talat med kommunalrådet i Vetlanda för att se hur de har det, hur de jobbar med att både ge stöd till de drabbade familjerna, barn och andra vittnen som har sett det här.

– Det är en fruktansvärd händelse, det är avskyvärda handlingar mot vad det ser ut åtta personer som är skadade. I en liten stad som Vetlanda, det är klart att det skakar om. Våra tankar går till både de skadade och de anhöriga. Det här är en dramatisk dag i Vetlanda.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i ett skriftligt uttalande att hans tankar går till de som skadats och deras anhöriga, och att han "fördömer det här fruktansvärda våldet".

"Vi möter dessa avskyvärda handlingar med samhällets samlade kraft", säger Löfven i uttalandet och fortsätter:

"Vi blir påminda om hur skör vår trygga tillvaro är. Jag vill uppmana alla att sända en tanke till de som drabbats av våldet och till de män och kvinnor i sjukvården, polisen och i kommunen som arbetar med att vårda skadade och återupprätta tryggheten".

Kristersson: Fördömer våldet

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver i en kommentar på Facebook att han fördömer våldet.

"Våra tankar går i kväll till dem som har drabbats av det avskyvärda våldet i Vetlanda. Vi tänker på de skadade och på deras anhöriga. Och på ett samhälle i chock och sorg. Jag fördömer våldet, och vi måste gemensamt stå upp emot det och mot den eller de som har begått brotten", skriver Kristersson.

Annons

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skriver på Twitter att hon följer rapporteringen från Vetlanda med bestörtning.

"Mina tankar går till offren och de anhöriga denna kväll", skriver hon.

Centerpartiets ledare Annie Lööf beskriver händelsen som "ett avskyvärt attentat, mitt på öppen gata".

"Just nu är mycket oklart, men jag följer utvecklingen noga. Mina tankar går till de drabbade och anhöriga", skriver Lööf.

"Tankarna hos de drabbade"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver att det inträffade är fasansfullt och påminner om samhällets sårbarhet.

"Just nu har vi tankarna hos dem som drabbats", skriver Åkesson.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar skriver på Twitter:

"Fruktansvärda händelser i Vetlanda. Det som inte får hända. Mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga", skriver Dadgostar.

Miljöpartiets ena språkrör Per Bolund skriver på Twitter att "attacker mot vårt samhälle kommer aldrig tolereras".

"Mina tankar är hos de som drabbats i attacken i Vetlanda och hos deras nära och kära. Detta är något ingen borde behöva uppleva", skriver Bolund.

"Vi är alla Vetlandabor"

Annons

Även riksdagens talman Andreas Norlén skriver på Twitter att offren samt deras anhöriga och vänner finns i tankarna.

"I kväll är vi alla Vetlandabor. Chocken och oron som råder där kan vi alla känna och förstå", skriver Norlén.

Rikspolischef Anders Thornberg kommenterar händelsen i ett pressmeddelande på polisens hemsida:

"Mina tankar går främst till brottsoffren och deras familjer, men också till de poliser som får hantera sådana här svåra situationer. Nu avvaktar vi utredningen för att se vilka motiv och orsaker som ligger bakom", säger Thornberg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons