Annons

Regeringen stoppar ryska Aeroflot på Arlanda

Regeringen avslår det ryska flygbolaget Aeroflots ansökan om att få flyga mellan Moskva och Stockholm i sommar.
Ukrainakriget • Publicerad 11 maj 2022
Regeringen avvisar Aeroflots försök att få tillstånd för sommartrafik på Arlanda. Arkivbild.
Regeringen avvisar Aeroflots försök att få tillstånd för sommartrafik på Arlanda. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Nu tillämpar vi sanktionerna och sätter därmed press på Ryssland under den konflikt som pågår, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.

Aeroflot ansökte "relativt nyligen" om trafiktillstånd för att regelbundet under sommarperioden flyga på sträckorna Moskva–Arlanda och Arlanda–Moskva.

Annons

På grund av sanktionerna är det regeringen som prövar trafiktillståndet i stället för som normalt myndigheten Transportstyrelsen.

– Jag förutsätter att man (det ryska flygbolaget) är beredd på att man inte kommer att få ansökan godkänd. Jag kan möjligtvis vara förvånad över att man lämnat in en ansökan, säger Tomas Eneroth.

Han påpekar att hela EU gör samma tillämpning och att motsvarande avslagsprocesser sker i flera europeiska länder.

– Det är viktigt att i vi i enlighet med de sanktioner som finns är tydliga gentemot Ryssland och inte öppnar upp för flygtrafik, säger ministern.

EU-beslutet om sanktioner mot Ryssland innebär bland annat att flygplan som är registrerade i Ryssland eller som ägs eller kontrolleras av ryska företag eller privatpersoner inte får flyga över något EU-land.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons