Annons
Nyheter

Regeringen stramar åt klimatbonusen

Den som köpt en elbil för mer än 700 000 kronor har inte längre rätt till klimatbonus, efter beslut från regeringen.
Ekonomi • Publicerad 12 juli 2022
Ett pristak har införts för klimatbonusen för elbilar. Arkivbild.
Ett pristak har införts för klimatbonusen för elbilar. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Pristaket gäller från och med tisdagen den 12 juli, tillsammans med flera andra förändringar i klimatbonusreglerna.

Även bonusbeloppen för laddhybrider sänks, och gränsvärdet för när en bil får bonus sänks från 60 gram/km till 50 gram/km.

Annons

Begränsningen för hur stor bonus ett företag kan få, den så kallade 35-procentsregeln, tas också bort. Bonusen beräknas därmed på samma sätt för privatpersoner och företag.

Klimatbonus innebär att den som köper ny elbil har rätt att ansöka om kompensation hos Transportstyrelsen. Syftet är att få fler att satsa på klimatsmarta fordon.

Hittills har över 10 miljarder kronor betalats ut i klimatbonusar till över 270 000 nybilsköpare sedan moroten infördes den 1 juli 2018, enligt Transportstyrelsen.

"Precis som förut har man möjlighet att gå in på vår webbplats och räkna fram sin preliminära klimatbonus. Våra webbsidor är uppdaterade med de nya förutsättningarna", säger Tomas Melin, enhetschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Från och med årsskiftet införs ytterligare ändringar, bland annat sänks bonusen för både elbilar och laddhybrider.

Fakta: Förändringar i klimatbonusregler

Ett pristak införs som innebär att bilar som har ett nypris över 700 000 kronor inte längre får någon bonus. Nypriset fastställs av Skatteverket och är inte detsamma som inköpspriset.

Gränsvärdet för koldioxidutsläpp justeras och sänks från 60 gram/km till 50 gram/km.

35-procentsregeln för företag tas bort så att bonusen beräknas på samma sätt för privatpersoner och företag. Det innebär också att den försäkran som tidigare krävts in slopas.

Sänkt bonus för alla bilar som inte har 0 gram i koldioxidutsläpp. Utgå från 20 000 kronor och dra bort 300 kronor varje gram koldioxid som bilen släpper ut. Bonusintervallet för dessa fordon blir 5 000–19 700 kronor.

Klimatbonusen för gasbilar är fortsatt 10 000 kronor oavsett hur mycket koldioxid bilen släpper ut. Bonusen har grund i EU:s allmänna förordning om stöd av mindre betydelse. En redogörelse kommer därför behöva lämnas in till Transportstyrelsen för att bonus ska kunna betalas ut.

Källa: Transportstyrelsen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons