Annons
Nyheter

Regeringen vill prova ansiktsigenkänning

Regeringen lägger fram ett nytt lagförslag som ska göra det möjligt för polisen att använda sig av ansiktsigenkänning på Skavsta flygplats, uppger .
Brott • Publicerad 5 juni 2020
Ansiktsigenkänning finns på flera håll i världen. Här vid en kontroll på flygplatsen i Orlando i Florida, USA. Arkivbild.
Ansiktsigenkänning finns på flera håll i världen. Här vid en kontroll på flygplatsen i Orlando i Florida, USA. Arkivbild.Foto: John Raoux/AP/TT

Polisen vill utveckla ett datorprogram som känner igen och matchar ansikten på misstänkta personer med uppgifter i pass, och hoppas att tekniken ska kunna användas vid hamnar och flygplatser i landet.

– Vi behöver ett bättre system för att kunna upptäcka de som är efterlysta eller misstänkta för olika former av allvarlig brottslighet. Den här tekniken är en del i en sådan strategi, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

Annons

Tekniken ska avslöja personer som exempelvis saknar inresetillstånd eller kan tänkas ägna sig åt kriminell verksamhet.

Behovet har uppstått då det förekommer att grovt kriminella använder stulna pass från personer som liknar dem själva för att på det sättet kunna ta sig in och ut ur landet.

Förra året begärde polisen att få tillåtelse för testverksamhet med den nya tekniken. Men Datainspektionen sade nej, på grund av en formulering i utlänningsdatalagen, vilket gjorde att ärendet hamnade på regeringens bord.

Passagerare ska fotograferas vid gränskontrollen, och bilden ska jämföras med den information som finns lagrad i passet.

Om förslaget klubbas av riksdagen träder lagen i kraft från och med 1 januari nästa år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons