Annons
Nyheter

Regeringen vill satsa på fler familjehem

Regeringen vill satsa på fler familjehem för utsatta barn.
I vårändringsbudgeten föreslås därför bland annat 100 miljoner kronor extra för det ändamålet under 2023.
Politik • Publicerad 11 april 2023
Socialminister Jakob Forssmed (KD) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) håller pressträff om att öka antalet familjehem.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) håller pressträff om att öka antalet familjehem.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi behöver att fler familjer öppnar upp sina hem för att ge stöd, omsorg och kärlek till de barn som finns i utsatthet, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Han betonar att det i dag råder brist på platser i familjehem för utsatta unga.

Annons

Regeringen föreslår i vårändringsbudgeten att ytterligare 100 miljoner avsätts 2023 för att stärka den statliga subventionen av kommunernas familjehemsplaceringar. Av de 100 miljonerna är 50 miljoner "nya pengar", enligt Forssmed.

Hindra olämpliga aktörer

– De kan gå till själva placeringen av barn, men också till utvecklingsinsatser i kommunerna för att kunna bedöma fler familjehem och ge stöd till befintliga familjehem, säger socialministern.

För att på längre sikt få fram fler familjehem så ger regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra en informationskampanj till allmänheten om bland annat familjehem och jourhem. För det får Socialstyrelsen fem miljoner i år och tio miljoner kommande år.

Regeringen avsätter också pengar för att utveckla kommuners stödinsatser till familjehem. Det finns en risk att olämpliga aktörer vill bli familjehem, enligt socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

– Därför ska Socialstyrelsen utveckla ett kunskapsstöd till kommunerna när man nu ska rekrytera, utbilda och stötta dessa familjehem, säger hon.

Bryta nyrekryteringen?

På längre sikt vill regeringen införa ett nationellt register för familjehem. När det kan vara på plats är inte klart.

Regeringen avser även att tillsätta en nationell samordnare för fler kvalitativa placeringar inom den sociala barn- och ungdomsvården.

Förhoppning är att satsningen även ska ha effekt på nyrekryteringen till kriminella gäng.

– Jag tror att bra placeringar i trygga familjehem kommer att kunna bryta den sortens utveckling – absolut, säger Waltersson Grönvall.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons