Annons
Nyheter

Regeringens coronaförtroende rasar

Samhälle • Publicerad 4 juni 2020
Inrikesminister Mikael Damberg (S), kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson under en pressträff i slutet av maj.
Inrikesminister Mikael Damberg (S), kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson under en pressträff i slutet av maj.Foto: Henrik Montgomery/TT

Allmänheten har tappat något av förtroendet för hur Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) hanterar covid-19-epidemin.

Enligt Novus undersökning i månadsskiftet maj/juni har 65 procent av de tillfrågade förtroende för Folkhälsomyndigheten, ett tapp med 8 procentenheter sedan undersökningen i april, rapporterar SVT Nyheter.

Annons

För MSB är motsvarande andel 48 procent, minus 9 procentenheter.

Desto större är tappet för regeringen. Nu hyser färre än hälften, 45 procent, förtroende för regeringens förmåga att hantera pandemin, ett tapp från 63 procent i förra mätningen.

Sjukvården och skolan har däremot i stort sett orubbat förtroende. Här är siffrorna 80 (84) respektive 45 (44) procent.

I undersökningen ingår 1 104 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer under tiden 30 maj till 3 juni.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons