Annons
Nyheter

Region Uppsala vill aktivera krislägesavtal

Region Uppsala har skickat en begäran till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att åter få aktivera krislägesavtalet för viss vårdpersonal på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Coronaviruset • Publicerad 10 mars 2021
Begäran om aktiverat krislägesavtal gäller viss vårdpersonal på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild.
Begäran om aktiverat krislägesavtal gäller viss vårdpersonal på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Om begäran beviljas kommer avtalet att börja tillämpas i olika personalkategorier inom de närmast följande dagarna.

Regionen skriver i ett pressmeddelande att antalet sjukhusvårdade patienter med covid-19 ökat snabbt vilket innebär ett ökat behov av personal inom intensiv- och intermediärvården.

Annons

"Sjukhuset har uttömt alla möjligheter att bemanna på annat sätt, för att undvika att belasta medarbetare som slitit ett helt år under pandemin med fler långa arbetspass. Men tyvärr har det inte räckt. Att aktivera krislägesavtalet är den yttersta åtgärden", säger regionstyrelsens ordförande Emilie Orring (M) i pressmeddelandet.

Krislägesavtalet innebär att medarbetare kan schemaläggas med längre arbetspass och arbeta 48 timmar per vecka mot högre ersättning.

Krislägesavtalet är för närvarande aktiverat i tre regioner: Stockholm, Jönköping och Västerbotten. Beslut om avtalet fattas av SKR och Sobona (de kommunala företagens arbetsgivarorganisation).

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons