Annons
Nyheter

Regioner tar över vårdlarm – lämnar SOS Alarm

Vård • Publicerad 5 december 2022
Region Värmland har planerat att ta över vårdlarmen. Arkivbild.
Region Värmland har planerat att ta över vårdlarmen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Allt fler regioner lämnar nationella SOS Alarm och inför regionala larmcentraler, rapporterar Dagens Medicin. Värmland och Västra Götalandsregionen väntas ta steg i den riktningen – och följa i bland andra Uppsalas, Västmanlands och Sörmlands fotspår.

Region Uppsala startade tillsammans med Västmanland den lokala Sjukvårdens larmcentral 2015 och sedan dess har allt fler lämnat SOS Alarm, som länge var den enda leverantören som hanterade larm vid till exempel sjukdoms- och olycksfall.

Annons

Det nationella ansvaret för att besvara 112 har fortfarande SOS Alarm. Men om fallet gäller Uppsala eller Västmanland kopplas samtalet över till den regionala tjänsten direkt.

Region Värmland har planerat att ta över vårdlarmen. Enligt Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen, är den största fördelen att bemötandet är lokalt förankrat.

– När man tar över i egen regi så svarar man i Värmland, och känner den värmländska vården, det är den stora vinsten, säger hon till tidningen.

Dagens Medicin rapporterar att tidningen sökt SOS Alarm, som avböjt intervju.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons