Annons
Nyheter

Rekordmånga antagna till högskolan

Totalt 206 422 sökande har antagits till vårens högskoleutbildningar. Nytt rekord och en tydlig coronaeffekt, menar Universitets- och högskolerådet.
Inrikes • Publicerad 10 december 2020
Stört är ökningen bland 20-åringar och yngre. Arkivbild.
Stört är ökningen bland 20-åringar och yngre. Arkivbild.Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

– Den främsta förklaringen tror vi är pandemin och de effekter den fått på arbetsmarknaden, säger Andreas Sandberg, enhetschef på Universitets- och högskolerådet, UHR.

Antalet antagna till våren 2021 har ökat med 10 procent jämfört med förra våren. Tydligast är uppgången i gruppen 20-åringar och yngre.

Annons

– I normala fall är det många som reser i väg efter gymnasiet, eller tar ett tillfälligt jobb för att spara ihop pengar innan man bestämt vad man ska göra. Den typen av jobb är svårare att hitta nu, skulle jag gissa, säger Andreas Sandberg.

Även i gruppen 30-45-åringar ökar antalet antagna. Inte minst till kurser och kortare utbildningar.

– Det kan vara så att man är mellan arbeten eller är permitterad och passar på att utbilda sig, säger Andreas Sandberg.

Trots att utbudet av kurser och program har växt till våren har konkurrensen om platserna hårdnat. 27 procent fler har hamnat på reservplats i vår.

Och Andreas Sandberg tror att coronaeffekten håller i sig åtminstone till hösten.

– Vi räknar med fortsatt högt tryck till höstterminen. Det kommer att ta tid innan alla branscher har återhämtat sig. Sedan får vi se vad som händer. Det beror helt på hur effekterna av vaccinen slår.

Antagna till vårterminen 2021

Totalt har 206 442 sökande antagits till högskoleutbildningar våren 2021. Det är en ökning med 10 procent jämfört med i våras.

Gruppen 20-åringar och yngre har 24 procent fler antagna, 30 procent fler behöriga sökande och 51 procent fler reserver jämfört med våren 2020.

Även gruppen som är 30–45 år ökar: 14 procent fler har blivit antagna, medan antalet behöriga sökande ökar med 18 procent och 27 procent fler har fått reservplats.

Antalet erbjudna kurser i vår ökar med fyra procent, från 15 397 våren 2020 till 16 001. Utbudet av program ökar från 909 våren 2020 till 1 000 (+11 procent).

Källa: Universitets- och högskolerådet

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons