Annons
Nyheter

Rekordmånga fall av TBE

Hälsa • Publicerad 17 september 2023
Fästingar är spridare av sjukdomarna borrelia och TBE. Arkivbild.
Fästingar är spridare av sjukdomarna borrelia och TBE. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Aldrig tidigare har så många fall av TBE konstaterats som under årets augustimånad, rapporterar P4 Sjuhärad. 170 stycken i hela landet, enligt preliminära siffror från Folkhälsomyndigheten.

– Det har varit gynnsamma förutsättningar för fästingar i år när det har varit växlande varmt och mycket nederbörd, då trivs de, säger smittskyddsläkaren Petter Malmström till radiokanalen.

Annons

Trenden är att antalet TBE-fall ökar, men mörkertalet är stort. Endast de som sökt vård och fått konstaterad TBE är inräknade i statistiken.

Augusti är typiskt sett en månad när många rör sig ute i naturen, bland annat för att plocka svamp. För att undvika fästingbett och TBE-smitta är det några saker man kan tänka på, tipsar Malmström.

– Ha heltäckande kläder, kolla igenom sin hud när man kommit hem och skaka kläderna för att se så att man inte fått med sig fästingar, ta en dusch.

Den som vistas i naturen bör också vara vaccinerad mot TBE, säger han.

Fakta: Symtom på TBE

Det tar oftast mellan 4 och 10 dagar från fästingbettet till att man blir sjuk, men inkubationstiden för TBE kan vara ända upp till en månad (2-28 dygn). Ungefär en tredjedel av dem som insjuknar i TBE vet inte om att de blivit fästingbitna före insjuknandet.

Symtom på TBE utvecklas hos 10─30 procent som får en influensaliknande sjukdomsbild med feber och muskelvärk. Dessa symtom går vanligen över efter 4–7 dagar, men 20–30 procent drabbas därefter av en andra TBE-fas. De insjuknar då med symtom på hjärn- och/eller hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, illamående, förvirring och andra neurologiska problem.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons