Annons
Nyheter

Rekordmånga vill anlägga solcellsparker

Solcellsbolagen tror på en lysande framtid. Antalet ansökningar om nya solcellsparker slår rekord trots motstånd från flera håll.
Energi • Publicerad 2 november 2022
Solcellsbranschen tuffar på trots motstånd. Här syns Skånes största solcellspark, utanför Skurup. Arkivbild.
Solcellsbranschen tuffar på trots motstånd. Här syns Skånes största solcellspark, utanför Skurup. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Tidningen ATL har kartlagt intresset för solcellsparker. I år har 308 ärenden kommit in till länsstyrelserna fram till mitten av oktober. Antalet projekt är nära dubbelt så många som under hela förra året.

Solcellsföretag fortsätter att driva sina projekt, trots ett osäkert rättsläge och trots motstånd från olika aktörer.

Annons

Jordbruksverket vill att lagen kring exploatering av jordbruksmark för att anlägga solcellsparker ska ses över. Verket har liksom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beskrivit solcellerna som ett hot mot att bevara svenska jordbruk.

Samtidigt arbetar mark- och miljödomstolen med två rättsfall om solcellsanläggningar. Domarna kan bli vägledande för om jordbruksmark ska ge plats för nya anläggningar.

I avvaktan på besked säger flera myndigheter nej till enskilda projekt. Länsstyrelsen i Skåne har stoppat en park i Svedberga norr om Helsingborg, som skulle bli Sveriges största med en årlig produktion på närmare 170 gigawattimmar. Fallet är överklagat och ligger i mark- och miljödomstolen.

Björn Jansson på European Energy, som driver projektet i Svedberga, är inte avskräckt av motståndet:

– Vår inställning är att vi definitivt kommer att bygga på skånsk jordbruksmark. Det krävs för att vi ska klara både den akuta elkrisen och energibehovet på sikt, säger han till ATL.

Fakta: Här ansöks om solcellsparker

Så här många ansökningar om att anlägga solcellsparker har landets länsstyrelser fått 2021 respektive 2022:

Blekinge: 30, 15

Dalarna: 0, 1

Gotland: 0, 1

Halland: 9, 38

Jämtland: 1, 2

Jönköping: 1, 11

Kalmar: 20, 28

Kronoberg: 1, 14

Skåne: 38, 87

Stockholm: 8, 9

Södermanland: 10, 24

Uppsala: 13, 13

Värmland: 0, 8

Västerbotten: 0, 1

Västra Götaland: 19, 21

Örebro: 1, 9

Östergötland: 9, 22

Källa: ATL/Länsstyrelserna

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons