Annons

Rekordstort nytt tyskt stödpaket till Ukraina

Regeringen i Berlin står redo att förse Ukraina med ett nytt stort vapenpaket värt motsvarande cirka 31 miljarder kronor, rapporterar flera medier.
Tyskland • Publicerad 13 maj 2023
Ukrainska soldater vid en Leopardstridsvagn i tyska Klietz den 5 maj.
Ukrainska soldater vid en Leopardstridsvagn i tyska Klietz den 5 maj.Foto: Klaus-Dietmar Gabbert/AP/TT

Enligt tidningen Der Spiegel rör det sig om den största tyska vapenleveransen till Ukraina sedan Rysslands invasion i fjol.

Paketet uppges innehålla stridsvagnar av typen Leopard 1, pansarskyttefordon, drönare samt annan militär utrustning.

Annons

Enligt Kiev är det stora tyska paketet ännu ett tecken på att Ryssland kommer att förlora kriget.

– Stater deklarerar stora försvarsstödspaket till Ukraina, säger Mychajlo Podoljak, rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj.

Podoljak säger att hjälpen tyder på att Ryssland kommer att "förlora och stå i en historisk skamvrå".

Beskedet om rekordstödet kommer strax innan ett väntat ukrainskt toppbesök i Berlin. Under söndagen väntas president Volodymyr Zelenskyj träffa förbundskansler Olaf Scholz och president Frank-Walter Steinmeier i den tyska huvudstaden, för att sedan resa vidare till staden Aachen.

Sedan detaljerade uppgifter om Zelenskyjs besök, så som vilket hotell han skulle bo på, läckt till medier i början av maj har det dock rått oklarheter kring huruvida resan faktiskt blir av. Men en tysk regeringskälla bekräftar på lördagen för nyhetsbyrån AFP att den ukrainske presidenten kommer till Berlin dagen därpå.

Tysk polis har startat en utredning gällande läckorna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons