Annons
Nyheter

Rekordtuffa hyresförhandlingar väntar i höst

Stora kostnadsökningar drabbar alla fastighetsägare när inflation och räntor stiger.
Även hyresvärdar.
Till hösten ska hyrorna för miljontals hyresgäster förhandlas, och förhandlingarna väntas bli rekordtuffa.
Ekonomi • Publicerad 4 juli 2022
Hur höga blir hyrorna i höst? Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Villaägare och bostadsrättsägare har fått stora kostnadsökningar för bland annat el bränsle och reparationer, och nu sticker låneräntorna i väg. Samma utveckling gäller för fastighetsägarna. Men ännu har inte hyrorna höjts.

Tomas Ernhagen, chefsekonom på branschorganisationen Fastighetsägarna, berättar att kostnadsökningarna är mycket, mycket stora. Ännu kan ingen säga säker exakt hur mycket de ökat. Statistiska centralbyrån, SCB, tar varje år fram ett index för förvaltningskostnader i fastigheter, men det görs inte förrän i oktober.

Annons

– Byggkostnadsindex tas dock fram av SCB varje månad. För maj var ökningen 13,9 procent jämfört med maj förra året. Det är enorma kostnadsökningar, och det ger en svår sits för alla, säger han.

Kraven ska läggas fram i september, men vad det kan röra sig om vill han inte säga. Han tror dock inte på några chockhöjningar.

– Nej, någon hyreschock behöver man inte oroa sig för, säger han, och förklarar att hyrorna ska baseras på kostnadsökningarna under ett par år tillbaka. Då slår inte årets stora inflation igenom så kraftigt direkt.

Sårbara hyresgäster

Men Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, är bekymrad och orolig. Hyresgäster som grupp är mer ekonomiskt sårbara än de som äger sina bostäder, konstaterar han, och de drabbas hårt nu när priserna ökar. Några stora hyreshöjningar tål de inte.

– Tittar man på boendeformer så är hyresgästerna de med minst marginal. Att budgeten nästan inte går ihop är dubbelt så vanligt i dessa grupper, säger han.

Han tycker att det är märkligt att samhället inte har ryckt ut och stöttat hyresgästerna, när villaägare har fått elkompensation och bilägare kompensation för prisökningar på bränslet.

– Man kan konstatera att regeringen har varit beredvillig att kompensera. Men samtidigt så har vi en bo-orättvisa, säger han. Hyresgäster är missgynnade, och får inte den extra krockkudde som både villaägare och bostadsrättsägare får med ränteavdragen.

Därför vill Hyresgästföreningen att även hyresgäster nu ska kompenseras. Kravet är att hyresgäster ska få göra avdrag på skatten för sin hyra, ett hyresavdrag på samma sätt som den som har lån får dra av räntorna.

– Ränteavdragen för dem som äger sina bostäder går upp nu när räntan ökar. Det går ut en massa generella stöd till dem som äger, säger Martin Hofverberg.

Han ser också att hyrorna kommer att stiga, men lovar att Hyresgästföreningen kommer att strida hårt för att inte hela kostnadsökningen ska hamna på hyresgästerna. Fast hur stor höjning det till slut blir kan inte Martin Hofverberg säga.

Reglerade förhandlingar

Annons

Bo Söderberg, forskare i fastighetsekonomi vid Kungliga tekniska högskolan, tror också på hårda förhandlingar till hösten. Hyresvärdarna har stora kostnadsökningar, men kommer troligen att få svårt att få igenom alla sina krav, konstaterar han.

– Hyran sätts i förhandlingar, och då blir det inte så. Förhandlingarna är lagreglerade, med förhandlingsordning och bruksvärdessystem, säger han.

Det är en slags skydd för hyresgästerna, men de stora och snabba kostnadsökningarna kommer förstås att göra att årets hyresförhandling kommer att bli extra tuffa.

Han håller med om att skattesystemet inte är neutralt i förhållande till hyrda och ägda bostäder. Men att införa olika system för kompensation stör ordningen i skattesystemet, tycker han.

Han är inte heller förtjust i den elkompensation som beslutades tidigare i år.

– Det är ju galenskap. Varför kompensera folk för att de konsumerar? Just genom höga energipriser så hålls energiförbrukningen nere, liksom koldioxidutsläppen, säger Bo Söderberg.

Fakta: Ökande kostnader och höjda räntor

Inflationen för maj i år var 7,2 procent i årstakt. Det kan jämföras med aprilsiffran, som låg på 6,4 procent. Inflationssiffran för juni har ännu kommit.

Byggkostnadsindex steg med 13,9 procent i årstakt i maj i år, i april var ökningen 12,2 procent jämfört med april 2021.

Riksbanken har signalerat snabba räntehöjningar från nollränteläget som rått, på torsdagen höjdes styrräntan med en så kallad dubbelhöjning, 0,5 procentenheter, till 0,75 procent. Den första räntehöjningen över nollnivån gjordes i maj i år, då styrräntan höjdes till 0,25 procent.

Källor: Statistiska centralbyrån, Riksbanken

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons