Annons
Nyheter

Resenärer får stärkt skydd vid förseningar

Resenärer i kollektivtrafiken får nu stärkt skydd vid förseningar som leder till missade anslutningsresor.
Trafik • Publicerad 6 juni 2023
Från den 7 juni får de som reser med kollektivtrafiken stärkt skydd vid förseningar som leder till missade anslutningsresor. Arkivbild.
Från den 7 juni får de som reser med kollektivtrafiken stärkt skydd vid förseningar som leder till missade anslutningsresor. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Genom den så kallade kom-fram-garantin har kollektivresebolagen redan tidigare haft ett ansvar att lösa missade anslutningar som uppstår på grund av trafikstörningar, men reglerna har sett olika ut beroende på färdsätt.

Det förstärkta skyddet kommer göra att resenären redan vid bokningen kommer få veta om biljetten omfattas av garantin, och också ge resenären rätt att själv boka om resan med tåg eller buss om ingen ombokning erbjudits inom hundra minuter från planerad avgång.

Annons

"Det här är väldigt positivt för resenären. Det blir tydligt och mycket enklare att hålla koll på vad som gäller" säger Maja Lindstrand, jurist vid Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

Dessutom får resenärer rätt till ersättning för mat och dryck i förhållande till väntetiden.

Det nya skyddet är resultatet av en överenskommelse mellan Konsumentverket och samverkans- och utvecklingsföretaget Samtrafiken och börjar gälla den 7 juni.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons