Annons
Nyheter

Richard Leakey död

Richard Leakey, paleoantropologen bakom många av de fossila fynden av människans förfäder, är död. Han blev 77 år.
Vetenskap • Publicerad 3 januari 2022
Richard Leakey, världsberömd paleoantropolog och naturvårdare, har dött i sitt hem i Kenya. Han uppmärksammade vid flera tillfällen tjuvjakten på de afrikanska noshörningarna och elefanterna genom att bränna upp betar och horn från tjuvskjutna djur. Här placerar han ett noshörningshorn på en hög med horn för bränning. Arkivbild.
Richard Leakey, världsberömd paleoantropolog och naturvårdare, har dött i sitt hem i Kenya. Han uppmärksammade vid flera tillfällen tjuvjakten på de afrikanska noshörningarna och elefanterna genom att bränna upp betar och horn från tjuvskjutna djur. Här placerar han ett noshörningshorn på en hög med horn för bränning. Arkivbild.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Leakey, vars föräldrar var de likaledes berömda paleoantropologerna Mary och Louis Leakey, somnade in på söndagen i sitt hem i Kenya.

Han bestämde sig som ung för att inte gå i sina föräldrars fotspår, men ändrade sig ganska snart och började utforska området runt Lake Turkana i norra Kenya där han under årens lopp gjorde många uppmärksammade fynd, bland andra ett väl bevarat två miljoner år gammalt kranium av Homo rudolfensis, en tidig människoart.

Annons

Leakeys mest berömda upptäckt är "Turkana boy", ett komplett skelett av en ung Homo erectus, cirka 1,6 miljoner år gammal.

På senare år överlät Leakey fossiljakten helt och hållet till sin hustru Meave och sin dotter Louise, för att på heltid ägna sig åt skyddet av Kenyas djurvärld. Han var under en kortare period chef för den kenyanska viltvårdsstyrelsen Kenya Wildlife Service.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons