Annons
Nyheter

Riksdagen föreslår ja till a-kassepaket

Riksdagens finansutskott föreslår att riksdagen säger ja till att lätta på reglerna för ersättning från arbetslöshetsförsäkringen, möjligheter till hyresstöd för företagare samt en miljard i stöd för kultur och idrott.
Coronaviruset • Publicerad 7 april 2020
Riksdagen väntas klubba lättnader i a-kassan på onsdagen. Arkivbild.
Riksdagen väntas klubba lättnader i a-kassan på onsdagen. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Förslagen finns alla i en av de extra ändringsbudgetar som regeringen lagt fram de senaste veckorna. I paketet finns även att fribeloppet för arbetsinkomster inom CSN tas bort tillfälligt under 2020, för att läkarstudenter och andra studerande ska kunna hoppa in i exempelvis vården utan att riskera minskade studiemedel.

Det ska under 2020 bara krävas tre månaders medlemskap i en a-kassa för att kunna klara det så kallade medlemsvillkoret för ersättning. Villkoret för hur många timmar en person ska ha arbetat för att kunna få ersättning sänks också. Samtidigt höjs det högsta beloppet en person kan få som arbetslös till 1 200 kronor de första hundra dagarna. Det lägsta beloppet höjs också.

Annons

Paketet rymmer också 5 miljarder för Socialstyrelsen att handla upp skyddsutrustning, intensivvårdsutrustning och annan viktig materiel för virusbekämpning samt 1 miljard för ökade coronatester.

Riksdagens kammare beslutar om förslagen på onsdagen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons